Vatrogasci trebaju biti uzor obrambenoj i sigurnosnoj zajednici

Vatrogasci trebaju biti uzor obrambenoj i sigurnosnoj zajednici

(Foto: Boris Jagačić)

Vatrogasci su godinama naši heroji i pomažu nam u brojnim situacijama

Žarko Delač

Žarko Delač

Nakon kratkotrajne medijske i društvene histerije vezane uz pojavu bolesti COVID-19 uslijedilo je zatišje vezano uz eksponiranje naših heroja koji su nas upozoravali na opasnosti i posljedice zaraza. Za razliku od ovog kratkotrajnog bljeska vatrogasci su godinama naši heroji i pomažu nam u brojnim situacijama. Od spašavanja životinja iz jama ili s drveća, do izvlačenja unesrećenih iz vozila, obrane od poplava, potresa i ponajviše od požara.

Pri tome moramo imati na umu kako država kontinuirano podupire rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i ulaže u edukaciju i opremu profesionalnih vatrogasaca.

Razvijena mreža vatrogasnih društava

Upravo činjenica da imamo razvijenu mrežu vatrogasnih društava predstavlja ključnu dobit u radu vatrogasne zajednice. Osobito kada se zbog klimatskih promjena povećava broj ekstremnih situacija i povećava broj vatrogasnih intervencija. No ne samo klimatskih, već i socioloških. Poput one kad izbjeglice, azilanti ili migranti, bez obzira u koju ih kategoriju svrstali, podmeću požare u Grčkoj.

U tom kontekstu razumno je usporediti vatrogasni i sustav nacionalne obrane i sigurnosti koji se temelji na snagama MUP-a i MORH-a! Očigledno je kako u kontekstu obrane nedostaje šira potpora i doprinos zajednice jer će vrlo skroman broj profesionalnih vojnika i policajca sve teže odgovarati na izazove koji dolaze. U tom smislu ne treba biti iskusan diplomat i oštroumni analitičar kako bi se zaključilo da nam nakon afganistanske krize predstoji novi egzodus brojnih prolaznika kroz našu državu. Koje uglavnom nitko ne kontrolira i registrira. Gdje su vremena kada bi se došlo na granicu s recimo isteklom putovnicom ili neprijavljenim viskijem!?

Pitka voda bit će vrednija od nafte

Osim nekontroliranih seoba naroda još je veća potencijalna opasnost vezana uz zalihe pitke vode koja pomalo ima veću vrijednost od nafte. Privilegija da se s pitkom vodom zalijevaju vrtovi i zahodske školjke uskoro će postati prošlost. Stoga treba ozbiljno razmišljati na koji način pojačati sigurnost i obrambene kapacitete jer profesionalni korpus nije i neće biti dovoljan. Logično je samo jedno rješenje, a to je uvođenje vojnog roka ili nekakvih oblika treninga i organizacije kako bi mladi naraštaji ipak bili spremni rastaviti oružje i štititi svoje živote i imovinu.

Danas je nažalost u prvom planu mladića depiliranje, nošenje naušnica i tetoviranje ili ukratko – zatiranje muškosti. Kako taj trend preokrenuti i potaknuti ih na razmišljanje o krhkoj stabilnosti i miru u kojem trenutačno žive zadaća je u prvom redu aktualnih političkih moćnika. Ne onih koji se tjednima i mjesecima bore samo za fotelje i iznose u medije prljavi stranački veš, već odgovornih i trezvenih ljudi kojima je na umu društveni boljitak i javni interes. U nadi kako su takvi u većini za očekivati je ubrzo promjene na području zaštite nacionalne sigurnosti i preustroja po ugledu na stogodišnju tradiciju i ustroj vatrogasne zajednice.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni