Vatrogasci dobili 15 novih vozila

Vatrogasci dobili 15 novih vozila

Na Policijskoj akademiji u srijedu je održana peta po redu primopredaja vatrogasnih vozila. U sklopu projekta Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH 15 vozila će biti raspoređena dobrovoljnim vatrogasnim društvima i javnim vatrogasnim društvima u 11 županija te Gradu Zagrebu.

 Radi se o četiri autocisterne, sedam šumskih lakih vozila, dva teška šumska vozila te dva kratka navalna vozila.

„Ovo je zadnja veća primopredaja. Još je ostala primopredaja cisterni za javnu vatrogasnu postrojbu u Zagrebu te Labinu i Rijeci”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Naglasio je da se trenutno kroz projekt MUP-a nabavlja vatrogasna oprema u vrijednosti 60 milijuna kuna, a vatrogasna zajednica će dobiti 11 vozila te se dalje pripremaju projekti za nabavu nove opreme.

 „Raspisali smo javni natječaj za nabavu triju višenamjenskih helikoptera. Još prošle godine Hrvatska je ušla među pet država EU članica za zajednički pilot-projekt nabave kanadera. Hrvatska bi dobila dva kanadera u vrijednosti od 90 milijuna eura”, kazao je Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je da svi trebaju uložiti napore kako bi se u Hrvatskoj spriječili požari koji su zadesili Tursku i Grčku.

 Jedno šumsko vatrogasno vozilo dobilo je DVD Sveti Ivan Zelina. Zapovijednik DVD-a Kristijan Košćek je istaknuo da će to vozilo pridonijeti u intervencijama na otvorenom prostoru.

„Imamo oko 150 intervencija godišnje na našem području. Jedna od značajnih intervencija dogodila se prošle kada smo spasili mađarske turiste s djetetom na čiji je automobil na naplatnoj kućici Sveta Helena svojim vozilom pri brzini od 125 km/h naletio hrvatski državljanin. Sretni smo što smo unesrećene spasili, a za to smo dobili i priznanje mađarskog veleposlanstva”, ispričao je za ZG- magazin Košćek.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni