Valtera hitno izručiti!

Valtera hitno izručiti!

Njemačka će sada od Srbije tražiti izručenje Velimira Bate Živojinovića.  Velimir, alias Valter, alias Boro, alias Nikola, aktualni član Socijalističke partije Srbije u svojoj je prošlosti (“eklatantno”, kako bi to rekao nesuđeni magistar Đapić) dokazao svoje gorljive protunjemačke stavove i djelovanje

Boris Jagačić

borisO tempora, o mores! Kakav li se samo cirkus na svjetskoj razini stvorio oko rođenja budućeg britanskog prijestolonasljednika. I konačno se dogodilo i to čudo. Rodila je! I to muško!!! A s porođajnim mukama Kate Middleton koje su, kako su prenijeli svi mediji, trajale 10 sati, završile su i naše muke, koje nisu ni blizu bile tako intenzivne, ali su zato vremenski trajale mnogo dulje (mogla si nam se Kate i ranije smilovati…). Jer,  (pre)dugo smo trpjeli besmisleno bombardiranje podacima  koji su posve nesuvisli i nepotrebni nekome tko nije član, prijatelj ili barem poznanik kraljevske obitelji. Ili, u krajnjoj liniji, barem državljanin Ujedinjenog Kraljevstva. A kao za vraga Middletonova je, kako saznajemo, zakasnila s porodom dva do tri dana.

U međuvremenu otvorile su se kladionice, pogađao se spol, nagađala su se imena koja će se djetetu nadjenuti. Premda  to nismo ni htjeli saznati, znamo da je dijete nakon poroda težilo teško 3,6 kilograma, da je princ William bio prisutan na porodu, da je supruzi i sinu poklonio plišanog medvjedića itd., itd.

Televizija, ali i tisak i elektronički mediji prenosili su nam nagađanja kako li se u tim povijesnim trenucima osjećaju  princ William i njegov otac princ Charles i supruga mu Camilla te prabaka Elizabeta II, kako se osjeća britanska nacija i šire. Kakvo rasipanje medijskog etera!

Imali smo prilike čuti svakojaka promišljanja od kojih su neka bila izrečena u krajnje ozbiljnom tonu. Kao na primjer kada je jedna voditeljica izrazila strepnju hoće li i kako Kate smoći hrabrosti stati pred reportere nakon samog poroda. Kako li će ona izgledati?  Možda joj se nije povukao trbuh, a možda joj se (to nije izrečeno) nahvatalo „špeka“…  No s obzirom da ju je nacija već imala prilike vidjeti u „komotnijem“ izdanju, ovakva zabrinutost malo nas je začudila.

A zasad još bezimenom kraljeviću (trebaju se oko imena valjda još provesti konzultacije s prabakom) se živo fućkalo za silnu gungulu pred bolnicom. Odmah je on odlučio pokazati englesku hladnokrvnost i ravnodušnost, karakteristike koje su posebno na cijeni kod plemenitaša.  Nisu ga zanimali ni euforična rulja, pažnju mu nisu zaokupile ni brojne bljeskalice fotoaparata.

Kod obožavatelja kraljevske obitelji bilo je i suza… Da čovjek ne povjeruje kako se ridalo, neki vjerojatno nisu toliko suzili ni za rođenjem vlastitog djeteta. Među entuzijastima koji su dežurali pred bolnicom St. Mary’s zatekao se i jedan beskućnik, bivši britanski vojnik, koji je istaknuo kako je ponosan što je pripadnik britanske monarhije. Rekao je kako bi silno volio vidjeti kraljevića te da je jako uzbuđen zbog svega toga. Još bi ga se moglo razumjeti da mu  je kraljevska obitelj ponudila smještaj u nekoj od soba kojih imaju na raspolaganju, a da im ni sami ne znaju točan broj. Mali kraljević neće imati te brige, on će useliti u svoj novi dom – 21-sobni apartman u palači Kensington.

Identificirati, otkriti, uhititi i transferirati!

I tu je beskonačno dugoj, dosadnoj i blesavoj medijskoj trakavici napokon došao kraj. U jednom trenutku kraljevski par je na televizijske ekrane iskakivao kao iz paštete. Upravo kao kad je kod nas predizborna kampanja pa onda gledamo ona jedno te ista lica koja već gledamo godinama i godinama i koja nam obećavaju brda i doline, sve dok se eventualno ne ostvare njihove težnje za vlašću.

No za razliku od ove, ima tu i jedna interesantna priča. Naime, procurila je informacija da će nakon izručenja Perkovića od Hrvatske, Njemačka sada od Srbije tražiti izručenje Velimira Bate Živojinovića.  Velimir, alias Valter, alias Boro, alias Nikola, aktualni član Socijalističke partije Srbije u svojoj je prošlosti (“eklatantno”, kako bi to rekao nesuđeni magistar Đapić) dokazao svoje gorljive protunjemačke stavove i djelovanje.

To je jedan žilav i krajnje opasan čovjek koji zna baratati s cijelim spektrom vatrenog oružja i eksplozivima. O njemu je napisana i jedna pjesma vulgarnog refrena: „Doći će vam Valter, j… će vam mater“, koja doduše opisuje o kakvom se tu karakteru radi, pa nije čudo da to ime i danas ulijeva strah u kosti. Iako Živojinović nije napisao ovu pjesmu niti stoji iza njezinog teksta, smatramo da ga treba sankcionirati već samo zbog te pjesme. Neka pravosuđe radi svoj posao! Neka se zna da nitko ne smije (…) ničiju mater, barem ne nekažnjeno. Stoga ga treba odmah identificirati, otkriti, uhititi i transferirati! Tako vam to ide susjedi, ako hoćete u Europu. I tu bi se trebala umiješati hrvatska diplomacija kako bi kao predvodnica u regiji pomogla svojim susjedima u pripremama za pristupanje Europskoj uniji.

No možda, baš kao i sa slučajem Josipa Perkovića, Njemačkoj zapravo i nije u interesu ni da se Valter tamo pojavi jer bi (i) s njim moglo biti problema. Pa čemu onda otvarati Pandorinu kutiju?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni