Valentinovo u zagrebačkom ZOO-u

Valentinovo u zagrebačkom ZOO-u

U ZOO-u, međutim, kažu kako bi tukani mogli biti uzor i mnogim ljudima. »Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge….«

U povodu Valentinova, Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je za sve zainteresirane posjetitelje »Ljubavnu turu« ZOO vrtom. Svi posjetitelji moći će naučiti kako se životinje u prirodnom svijetu međusobno zavode te koje su im ljubavne navike urođene, a svi koji su posvojili neku životinju iz ZOO-a u proteklih godinu dana na Valentinovo će Zoološki vrt moći posjetiti besplatno.

Zagrebački ZOO najavljuje kako će u subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače, od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt krenuti vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive, a građani će tada imati priliku vidjeti i prvo ovogodišnje mladunče Vrta – bebu smeđe alpake.

Osim alpake, novi stanovnici ZOO-a su i trepavičaste ljutice, male, ali smrtonosne zmije, koje će svojom bojom očarati svakoga. Kako bi osvojili ženku, mužjaci trepavičaste ljutice odmjeravaju snage »zmijskim plesom«. Dva mužjaka, kada se susretnu, podignu glavu i prednji dio tijela, zauzmu stav poput kobre i počnu se njihati kako bi zastrašili jedan drugoga. Gubitnik je onaj mužjak koji prvi posustane ili padne na tlo.

No nisu ni otrovne žabice nevine kada je u pitanju ljubavni zov. Mužjaci pjevaju posebnu »pjesmu« kojom dozivaju ženke. Ako se osim ženki pojavi i neki drugi mužjak, oni će međusobno odmjeravati snage »sklekovima« i na taj način odrediti tko je dominatan mužjak. Podčinjeni će priznati poraz spuštajući glavu do tla….

U ZOO-u, međutim, kažu kako bi tukani mogli biti uzor i mnogim ljudima. »Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge….«.

Dok se neki bore kako bi pokazali svoju ljubav ženkama, mužjak crnokljunog tukana ženku obasipa poklonima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra da je dostojno njegove partnerice, doleti do ženke i kljunom joj preda poklon. Ženka ponekad poklon odmah uzme, a ponekad ga vrati mužjaku kako bi joj ga on opet mogao pokloniti. U slučaju da ženka potpuno izignorira svog partnera i odleti na drugu granu, on će je slijediti i zvonkim glasanjem »nagovarati« da ipak uzme dar. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni