Valentinovo – srce moje i tvoje u ljubavi stoje

Valentinovo – srce moje i tvoje u ljubavi stoje

(Naslovna fotografija: Melita Funda)

Sveti Valentin, nebeski zaštitnik zaljubljenih slavi se 14. veljače. U svijetu je štovanje sv. Valentina vrlo rašireno. U Hrvatskoj su ovome svecu posvećeni mnogi oltari, osobito na području stare zagrebačke nadbiskupije. Unatoč raširenom štovanju i popularnosti ovoga sveca, sve ono što se o njemu zna više je legenda nego stvarni povijesni podaci.

Sv. Valentin se slavi već u ranom srednjem vijeku, osobito u Engleskoj, a poslije i u ostatku svijeta. U Hrvatskoj su ga posebno štovali vjernici u sjeverozapadnim krajevima. Običaj biranja odabranice na Valentinovo najprije se proširio u Engleskoj i Škotskoj. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom i/ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Ako se možda pitate po čemu je sv. Valentin zaštitnik zaljubljenih i na temelju čega se slavi današnje popularno Valentinovo, odgovor otprilike ovako glasi: Prema jednoj od legendi, sveti je Valentin volio mirisne ruže, koje je poklanjao zaručnicima da bi im na taj način zaželio sretno bračno zajedništvo.

I danas zaljubljeni parovi odlaze u talijanski Terni, najveći grad i središte istoimenog okruga, na grob sv. Valentina kako bi primili njegov blagoslov za svoju ljubav.

Amori i Kupidi na Valentinovo iskaču iz crvenih ruža i poklončića

Običaj slavljenja Valentinova svakako je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Kod nas se Valentinovo počinje slaviti u novije vrijeme. U SAD-u na Valentinovo su gotovo svi uključeni u ritual čestitanja i darivanja. „Sretno Valentinovo“ (Happy Valentine’s Day) piše na svakom izlogu i uglu, Amori i Kupidi taj dan iskaču iz crvenih ruža, slatkiša i čokolada i najrazličitijih šarenih poklončića. Sve je u obliku srca i znaku zaljubljenih.

Nepopravljim romanticima najčešće ne smeta pretjerana komercijalizacija ovoga dana, a dežurnim cinicima to je još jedna prilika za negodovanje i neslaganje.

Ima dosta neobičnih i zanimljivih podataka vezanih uz proslavu Valentinova. Procjenjuje se da se svake godine za Valentinovo u svijetu pošalje oko milijardu čestitaka. Ako je po tome suditi, onda je Valentinovo odmah iza Božića po popularnosti. Nadalje, Valentinovo je, uz Majčin dan, dan kada se kupuje najviše cvijeća.

Zagrepčani nisu izuzetak i također vole kupovati cvijeće na Valentinovo, posebice crvene ruže. Upitali smo cvjećare na Kvaternikovu trgu kako im ide prodaja a većina njih nam je spremno odgovorila kako su 2016. godine više cvijeća prodali za Dan žena (8.3.) nego za Valentinovo. Vidjet ćemo hoće li se takva situacija možda ponoviti i u ovoj godini. U svakom slučaju, u svjetskim razmjerima gledano, žene širom svijeta na Valentinovo dobiju oko 50 milijuna ruža. Zabilježen je i jedan bizaran podatak, navodno da čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke u SAD-u pošalju same sebi.

Kako god bilo, ako ostavimo po strani točnost ili netočnost legendi o životu sv. Valentina, ako također ostavimo sa strane rasprave o tome treba li slaviti Valentinovo ili ne, zašto voljenu osobu – nju ili njega – ne biste uveselili nekim malim znakom pažnje. Naravno da ćemo se lako složiti da one koje volimo trebamo svakodnevno obasipati ljubavlju, prije i nakon Valentinova, ali na Valentinovo možemo gledati kao na svojevrstan desert za sve zaljubljene, desertni dan kad je šlag na čokoladnoj torti posebno sladak i uskusan. Stoga budite zaljubljeni i uživajte u Valentinovu na svoj način. Jednostavno uzmite od ovog dana ono što vam najbolje odgovara. Sve ostalo je ionako manje bitno.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni