Vakuumska kanalizacija osigurat će izvrsnu vodu na jarunskim plažama

Vakuumska kanalizacija osigurat će izvrsnu vodu na jarunskim plažama

Planirani rok izrade projektne dokumentacije te ishođenja građevinske dozvole je tri mjeseca, dok bi sami radovi trebali biti gotovi za šest mjeseci

Sezona kupanja je u punom zamahu. Oni koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na lijepom našem Jadranu osvježenje će potražiti na bazenima ili pak na popularnim zagrebačkim jezerima – Bundeku ili pak Jarunu, koji je zbog svoje površine pogodniji za ambicioznije plivače. Građane koji sumnjaju u kvalitetu jezera trebale bi razuvjeriti analize koje redovno provode djelatnici Odjela djela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda Nastavnog zavoda zuza javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«. Oni su u utorak uzeli uzorke vode na jezeru Jarun i Bundek u sklopu redovne kontrole. Rezultati se mogu očekivati 21. srpnja i bit će objavljeni na mrežnim stranicama www.zagreb.hr i www.stampar.hr/hr/kakvoce-voda-za-kupanje.

U »Štamparu« tvrde da su dosadašnji rezultati ispitivanja ukazivali da je voda jezera Jarun i Bundek izvrsne kakvoće. Ipak, podsjećaju da su na jarunskoj plaži Veliko jezero ustanovljena kratkotrajna onečišćenja, ali su dodatne analize pokazale da su i tamo uzorci vode izvrsne kakvoće.

No godišnja analiza Zavoda provedena na Jarunu u sezoni kupanja 2014. pokazala je povišenu koncentraciju Escherichie coli, bakterije koja može uzrokovati crijevne bolesti. Tada je na 16 kupališnih mjesta uzeto 144 uzoraka vode koji su pokazali da je kakvoća vode za kupanje bila nezadovoljavajuća na tri točke kraj plaže Malo jezero, te na tri kraj Otoka Univerzijade.

Naime, jezero Jarun prirodno je stanište ptica čije fekalije padaju na dno jezera i talože se, a uslijed loših vremenskih prilika, podiže se nataloženi mulj s dna jezera što naravno utječe na rezultate analize.

»Svi ćemo se kupati, neki i u toplesu«

Stoga je gradska zastupnica Sanja Ožić (SDP) na sjednici Gradske skupštine 2015. postavila pitanje postoji li nekakav plan za čišćenje jezera Jarun od mulja i lopoča te hoće li se što poduzeti da ga se zašiti od potencijalnih zagađivača kako bi se građanima ondje omogućilo sigurno kupanje.

Gradonačelnik Milan Bandić tada je čak ustvrdio kako nije siguran ni da su svi ugostiteljski i okolni objekti spojeni na kanalizacijsku mrežu, čime je otvorio pitanje slijeva li se dio tih fekalija u jezero. Najavio je da će se i taj problem riješiti te najavio nabavku novog stroja za vađenje mulja i čišćenje jezera putem javnog natječaja. »To će biti rješenje za slijedećih 10 godina pa ćemo se svi kupati u Jarunu, netko i u toplesu«, izjavio je tada gradonačelnik.

Ravnatelj Ustanove Upravljanje sportskim objektima Marinko Tomić je pak početkom ove godine najavio ambiciozan projekt kojim bi se na Jarunu izvela nova vakuumska kanalizacija radi poboljšanja kvalitete vode koja, prema njegovim riječima »mora biti izvrsna a ne samo dobra«. Odlučili smo provjeriti u kojoj je fazi taj projekt.

U Vodoopskrbi i odvodnji (VIO) su nam rekli da je u tijeku provedba javne nabave za izradu projektne dokumentacije. Planirani rok izrade projektne dokumentacije te ishođenja građevinske dozvole je tri mjeseca, dok bi sami radovi trebali biti gotovi za šest mjeseci.

U VIO-u zasad ne znaju točnu vrijednost investicije, ali iznos će biti poznat po izradi projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole te provedbi javne nabave za izgradnju.

Stopostotno očuvanje Jarunskog jezera

»Budući vakuumski sustav odvodnje osigurava 100-postotno očuvanje Jarunskog jezera, jer planirani sustav ne dozvoljava bilo kakvo istjecanje u podzemlje i time smo maksimalno na strani sigurnosti kakvoće kako voda u podzemlju tako i jezerskih voda ŠRC Jaruna«, sitiču u VIO-u.

Upitali smo ih hoće li za to biti osiguran novac iz EU fondova na što nam je Zinka Jurić iz Ureda direktora odgovorila samo da će se »nakon ishođenja građevinske dozvole pristupiti osiguranju sredstava za izgradnju«.

Objašnjava kako je sustav vakuumske kanalizacije primijenjen širom Europe u područjima oko jezera i u zonama terenskih depresija te u zonama vodozaštitnih područja. Gradi se sa dva izvora napajanja te se uslijed nestanka struje automatski uključuju agregati, kao i u slučaju kvara na sustavu odvodnje kada se kvar automatski prijavljuje i uklanja, a bilo kakav kvar nema utjecaj na podzemlje niti na jezera Jaruna.

Akcija uklanjanja lopoča

U međuvremenu, kupača će na Jarunu i dalje biti. Oni s kojima smo razgovarali nisu pokazivali nikakvu zabrinutost zbog eventualne (ne)kvalitete i zdravstvene neispravnosti vode za kupanje. Među njima je i Mladen Mladenović, jedan od kupača koji je ostao u Zagrebu i osvježenje odlučio potražiti na zagrebačkom moru usred radnog tjedna. Kaže kako je kvaliteta vode odlična, a temperatura još bolja. I upravo u trenu dok smo s njima razgovarali o temperaturi vode, koja iznosi ugodnih 25 stupnjeva, uz obalu, ekipa iz Ustanove Upravljanje sportskim objektima marljivo je radila na uklanjanju lopoča… Za neke dovoljno, a oni koji hoće još čišće jezero, morat će pričekati do slijedeće sezone.

Boris Jagačić
Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni