UZOR: Dosta je pražnjenja džepova građana!

UZOR: Dosta je pražnjenja džepova građana!

Udruga za zaštitu okoliša Resnik u povodu neizdavanja suglasnosti na Prijedlog Izmjena i dopuna  GUP-a izražava zadovoljstvo odlukom nadležnog ministarstva te ističe da pored formalnih nedostataka ove Izmjene i dopune ne pridonose poboljšanju kvalitete života građana

U povodu ponovljene najave poskupljenja usluge odvoza otpada u Gradu Zagrebu, Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) očituje se kako slijedi:

»Zagreb je zatrpan smećem, nema poboljšanja usluge odvoza otpada, uspostave odvojenog prikupljanja otpada, ni sustava gospodarenja otpadom. Za najavljeno poskupljenje odvoza otpada i nepravedni sustav naplate u Zagrebu nema niti jednog jedinog utemeljenog razloga, osim daljnje pljačke građana koju kroz otpad i izgradnju nepotrebnog Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom ostvaruje gradonačelnik u cilju stjecanja profita pojedinaca i interesne grupacije.

Zbog toga „NE“ poskupljenju!

UZOR poziva građane da zaštite svoja zagrantirana prava na zdrav život i okoliš i uspostavu pravednog sustava naplate prikupljanja i odvoza otpada u svom i javnom interesu.

Nastavno izloženom, a ukoliko je promaklo Vašoj pažnji, u privitku dostavljamo i zajednički poziv ekoloških udruga: Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), Zelene akcija i Eko Zagreb na prosvjed protiv neosnovanog poskupljenju usluge odvoza otpada u Gradu Zagrebu.

https://zelena-akcija.hr/hr/programi/otpad/bandic_prazni_dzepove_gradana_i_gradanki_dodite_na_prosvjed_3_12

Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) u povodu neizdavanja suglasnosti na Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, izražava zadovoljstvo odlukom nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, te ističe da, pored formalnih nedostataka i sadržajnih neusklađenosti s drugim planovima, ove Izmjene i dopune GUPa, kao ni prethodne, ne pridonose poboljšanju uvjeta i kvalitete života građana Grada Zagreba. To je suprotno temeljnim načelima Zakona u prostornom uređenju, prema kojem je upravo takav pristup osnovna funkcija i zadaća prostornog planiranja. Istim Zakonom propisano je, između ostalog, da se prostornim planiranjem (prostorni plan, GUP, UPU) podržava održivi razvitak, a pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu.

Kao i u javnim raspravama ponovljeno ističem, a što je i opće poznata činjenica, da ovakvo planiranje nije u javnom interesu, nego upravo pogodovanje interesnim skupinama koje zastupa gradonačelnik Grada Zagreba. Stoga budući i ove, kao i prethodne već usvojene izmjene GUP-a sadrže brojne nezakonitosti, Grad Zagreb treba novi cjeloviti GUP«.

UZOR, po predsjedniku:

Branka Genzić-Horvat

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni