Uzlazni trak pokretnih stepenica Importanne centara napokon u pogonu

Uzlazni trak pokretnih stepenica Importanne centara napokon u pogonu

(Foto: HRT)

Trebalo je proći oko pola godine prepucavanja na relaciji Grad Zagreb – Importanne centar da se pokretne stepenice trgovačkog centra napokon stave u fuknciju. Točnije, njihova uzlazna traka, koju prolaznici od srijede nakon izvedenog popravka mogu koristiti kod izlaza na Starčevićev trg.

Grad je prije nekoliko dana u noći uz pratnji zaštitara preuzeo kontrolu nad pokretnim stepenicama i omogućio početak radova tvrtki ovlaštenoj za njihov popravak.

Iz Importanne centra tvrde da je Grad angažirao 30 zaštitara koji su uz primjenu fizičke sile 29. listopada u 1:58 sati »agresivnim pristupom« onesposobili njihovog zaštitara, inače zaposlenika zaštitarske tvrtke Bilić-Erić, a da je uoči tog događaja preusmjerena gradska nadzorna kamera koja inače snima područje oko pokretnih stepenica kako događaj ne bi bio zabilježen.

Smatraju da na ovaj način Grad želi opravdati neplansko korištenje proračunskog novca na ime radova koji »najvjerojatnije nisu odrađeni propisno i prema pravilima javne nabave kojima podliježu«.

I dok u Imoprtanneu tvrde da su stepenice u njihovom vlasništvu, u Gradu smatraju da je riječ o javnoj površini.

Očekuje se da će uskoro pokretne stepenice biti u punom pogonu, na zadovoljstvo desetaka tisuća građana koji dnevno prolaze Importanneom i pothodnikom prema autobusnom terminalu Glavni kolodvor.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet oglasili su se priopćenjem kako je uzlazni krak pokretnih stepenica koji spaja površinu Trga Ante Starčevića sa javno-prometnom površinom – pothodnikom, koja se proteže od Importanne centra do autobusnih terminala južno od Glavnog kolodvora, pušten u pogon »u svrhu zaštite javnog interesa«.

»Silazni krak pokretnih stepenica je nažalost oštećen, tako da zahtjeva opsežniji zahvat za koji je potrebno pribavljanje dijelova za zamjenu«, napominje pročelnik spomenutog gradskog ureda Dinko BIlić i podsjeća kako je još 17. rujna 2018. ovlašteni serviser kojeg je angažirao Grada izveo radove prve faze popravka, nakon čega su stepenice trebale biti puštene u probni rad, a potom i u funkciju, što je pak spriječio Importanne centar d.o.o. koji je onemogućio spajanje stepenica na postojeće instalacije električne energije.

»Importanne centar d.o.o. je također, zaposjedanjem prostora radova, onemogućio spajanje stepenica na novo izvedene električne instalacije u vlasništvu Grada. Importanne centar d.o.o. je 1. listopada 2018. svojevoljno stepenice pustio u pogon, za koje vrijeme zaštitari centra nisu serviserima dozvoljavali pristup, a sve iako na stepenicama nisu provedene nužno potrebne radnje prethodne pripreme za rad koje su trebali izvesti ovlašteni serviseri. Zbog takvog nekontroliranog rada pokretnih stepenica je došlo do znatnog oštećenja njihovog silaznog kraka, te se iste ne mogu trenutno koristiti. One će se moći koristiti čim budu dostavljeni i ugrađeni naručeni dijelovi«, navode u nadležnom gradskom uredu te se ispričavaju svim građanima zbog poteškoća i neugodnosti tijekom nemogućnosti korištenja stepenica te molimo za strpljenje i razumijevanje dok iste ne budu u potpunosti vraćene u funkciju.

U upravi Importanne centra svojedobno su se pozivali na iskaz servisera stepenica koji im je navodno rekao da su one dotrajale te ih se ne isplatio popraviti, a razmatrali su i o uvođenju naplate njihova korištenja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni