Uzgojeno umjetno ljudsko uho

Uzgojeno umjetno ljudsko uho

Stručnjaci su ranije na miševima razvili umjetno uho, veličine bebinog, a u najnovijem pokušaju uzeli su tkivo krave i ovce te ga postavili na savitljiv žičani okvir u obliku ljudskog uha

Američki znanstvenici objavili su da su korak bliže uzgoju cjelovitog ljudskog uha iz stanica pacijenta, nakon što su iz životinjskog tkiva uspjeli razviti uho slično ljudskom, objavio je BBC, a prenosi HRT. Uho je savitljivo poput ljudskog, kažu stručnjaci iz opće bolnice u Bostonu.

Ta se tehnika jednoga dana može iskoristiti da bi se pomoglo osobama kojima vanjsko uho nedostaje ili je oštećeno, vjeruju znanstvenici.

Tim američkih istraživača radi na razvoju umjetnog ljudskog uha kako bi pomogli ljudima s urođenim deformacijama ili onima koji su taj organ izgubili u nekoj nesreći. Stručnjaci su ranije na miševima razvili umjetno uho, veličine bebinog, a u najnovijem pokušaju uzeli su tkivo krave i ovce te ga postavili na savitljiv žičani okvir u obliku ljudskog uha. Tkivo je potom presađeno na štakora čiji su imunološki sustav poništili kako bi uho moglo rasti.

uho_uzgojeno

„Razvili smo prvo uho odrasle osobe na modelu štakora“, rekao je dr. Thomas Cervantes koji je vodio istraživački tim, dodajući da je to otkriće važno iz više razloga. „Kao prvo, uspjeli smo zadržati oblik uha nakon 12 tjedana rasta na štakoru. A kao drugo, postigli smo prirodnu savitljivost hrskavice“, istaknuo je Cervantes. (hrt / zg-mag)