“Uz tolike neiskorištene gradske prostore, školu selimo u privatni za 100 tisuća kuna mjesečno”

“Uz tolike neiskorištene gradske prostore, školu selimo u privatni za 100 tisuća kuna mjesečno”

Na upit novinara o zatvaranju tržnice na Britanskom trgu Bernardić je podsjetio da je zagrebački SDP, i u nekoliko navrata, predlagao dokument »Mapa 100 gradskih prostora«, što je odbijeno

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, uoči sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na najvažnije teme ove sjednice.

Na dnevnom redu naći će se prijedlog zagrebačkog SDP-a za obustavu moratorija o dodjeli taxi dozvola te suzbijanje njihove zlouporabe: »S dozvolama se ne smije manipulirati i mora se omogućiti novim ljudima da rade u taxi prijevozu!«, izjavio je Bernardić.

Osvrnuo se i na »skupi najam privatnog prostora za Dječji vrtić Jakuševec« kazavši kako su zato i podržali zahtjeve odgojiteljica za donošenje mreže vrtića i inzistiramo na tome. »Da imamo mrežu vrtića, znali bi potrebe i građani Jakuševca ne bi toliko čekali na vrtić. Mreža vrtića znači planiranje. Uz planiranje, ne bi plaćali tuđe prostore po cijeni od 100 000 kuna mjesečno, već bismo imali dječji vrtić u gradskom prostoru«.

U tom kontekstu također je komentirao i skupi najam privatnog prostora u Podsljemenu za baletnu školu: »Od tolikih gradskih prostora u centru grada, školu selimo u privatni prostor, pod obronke Medvednice, za 100 000 kn mjesečno. Svoje nećemo, tuđe plaćamo!«

Bernardić je podsjetio i na zatjeve zagrebačkog SDP-a za uvođenje dnevnog boravka za djecu trećih i četvrtih razreda osnovne škole. Najavio je da će iduće godine, kada »preuzmu odgovornost za upravljanje gradom«, uvesti dnevni boravak za treće i četvrte razrede osnovnih škola.

Čelnik zagrebačkog SDP-a osvrnuo se i na Generalni urbanistički plan koji bi trebao biti poluga za razvoj, a ne mrtvo slovo na papiru. »Donošenje GUP-a trajalo je tri godine, a sada se pokreću njegove izmjene, kojima se uglavnom zelene površine pretvaraju u građevinsko zemljište. Pogoduje se privatnim projektima, dok ključni gradski projekti stoje: nije riješen ključni gradski problem – promet, nema rasterećenja Savske-Šarengradske, lakošinske željeznice, Jarunskog mosta, denivelacije rotora, žičare, Aleje Prisavlje, Sveučilišne aleje, produžene Ulice Ivane Brlić Mažuranić, denivelacije pružnih prijelaza, kao ni problem otpada«.

Na upit novinara o zatvaranju tržnice na Britanskom trgu Bernardić je podsjetio da je zagrebački SDP, i u nekoliko navrata, predlagao dokument »Mapa 100 gradskih prostora«, što je odbijeno. »Vizija nam je uređenje po uzoru na Barcelonu, Madrid i druge europske gradove koji su modernizirali tržnice, ali i zadržali tradicionalni duh grada«, zaključio je Bernardić. (zg-magazin)