Uz SRC Jelenovac i restoran, izgorjela i dva automobila

Uz SRC Jelenovac i restoran, izgorjela i dva automobila

Na teren je izašlo čak 80 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba s 15 vozila, a pomogli su i gasitelji Dobrovoljnih vatrogasnih društava

Boris Jagačić

U požaru koji je jutros buknuo u Sportsko-rekreacijskom centru Jelenovac u Kosornikovoj 72 ozlijeđene su četiri osobe, među kojima i zapovjednik smjene vatrogasne postaje Centar Igor Župančić. Na teren je izašlo čak 80 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba te pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava s 15 vozila. U požaru su izgorjele sportska dvorana s terenom za mali nogomet i fitness centrom, restoran, dječja igraonica “Jelenko” te sportska kladionica, sve u sklopu SRC-a Jelenovac.

Na poprištu događaja među stanarima okolnih objekata ubrzo je zavladala panika jer se zbog vjetra požar počeo širiti te zahvatio dva automobila koja su izgorjela. Uskoro su stigla »pauci« Zagrebparkinga koji su počeli premještati ostale automobile parkirane u blizini požarišta. U jednom trenu požar je zahvatio i rub Park šume Jelenovac, ali je zahvaljujući učinkovitoj reakciji vatrogasaca vata gotovo trenutno ugašena i tako spriječena moguća katastrofa. Naime, prema izjavama očevidaca vatrogasci su se najviše bojali da se požar ne proširi na gustu šumu jer bi ga bilo vrlo teško ugasiti s obzirom na nepovoljan uvjete – suho lišće i grane i vjetar.

Intervencijom Zagrebparkinga spriječena je šteta na još većem broju vozila

Gasilo se s triju strana – dva punkta u Kosirnikovoj, dok su se vatrogasne ekipe s tri navalna vozila u gašenje uključile s gornje strane požarišta, iz Istarske ulice, gdje je vatra opasno prijetila stambenim objektima. Dim koji se širio mogao se u jednom trenutku vidjeti čak iz Novog Zagreba.

Uzrok požara znati će se nakon što službenici Policijske uprave zagrebačke obave očevid. Prema neslužbenim informacijama s terena, požar je započeo u kuhinji restorana koji se nalazi u sklopu SRC-a Jelenovac, a prema drugoj se zapalila obližnja trafostanica. Jedan od očevidaca tvrdi da je još sinoć osjetio miris spaljene plastike (izolacije), a u okolnim ulicama jutros je nakratko nestalo struje.

Uz vatrogasce, na poprište su izašli službenici Policijske uprave zagrebačke, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Elektre, Gradske plinare, službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te ekipa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koja na terenu mjeri kakvoću zraka.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su kako su u 10:15 sati zaprimili dojavu Županijskog centra 112 Zagreb o požaru SRC-a Jelenovac. Iz Hitne nam je potvrđeno da su ozlijeđene četiri osobe, među kojima i spomenuti vatrogasni zapovjednik Župančić koji je, kako doznajemo, dehidrirao. Naime, zbog visokih temperatura i stanja na požarištu dolazi do brze dehidracije gasitelja pa su Gradske ljekarne poslale u pomoć dostatne količine Rehidromixa kako bi se intervencija mogla privesti kraju. U Župančićevom odsustvu vođenje intervencije je preuzeo zapovjednik vatrogasne postaje Centar Zoran Gorički.

Liječnički tim je morao intervenirati i kod stanara, tako i sa ženom koju je uhvatio napad panike jer nije mogla pristupiti svom domu budući da je policija ogradila zonu intervencije i branila prolazak civila.

Automobilski promet Kosirnikovom ulicom je posve obustavljen, a prekinuta je i autobusna linija 139 (Reljkovićeva – Jelenovac).

Stresni petak za zagrebačke vatrogasce

Nakon što je Ured za upravljanje u hitnim situacijama zaprimio u 11:58 sati zaprimio dojavu Županijskog centra 112 Zagreb o eksploziji na 8. katu stambene zgrade na adresi 1. Ferenščica 55 na teren je izašlo 17 vatrogasaca JVP grada Zagreba – Postaja Dubrava s 4 vozila. Požar je ugašen i nema ozlijeđenih. Uzrok požara bit će utvrđen nakon očevida.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni