Uz silnu vodu prijeti nam siromaštvo vodom

Uz silnu vodu prijeti nam siromaštvo vodom

(Protok Kupe se u par dana umnogostručio)

Vjerujem da oni koji ne žive na obali neke naše rijeke ne vide taj veliki nerazmjer u količinama vode. Možda je to očitije na primjeru marine koja se gradi u Sisku

Dr.-Ing. Viktor Simončič

“Kada bunari presuše, shvatimo vrijednost vode.” (Benjamin Franklin)

Nakon obilnih kiša želio bih ponovno upozoriti kako bi uz silnu vodu uskoro mogli postati siromašni vodom. Sjeća li se još netko nestašica od prije mjesec-dva? Pogledajte kako je Kupa izgledala još prije par dana i kako izgleda danas. Došla silna voda. Protok se u par dana umnogostručio. Kupa na kratko postala silna rijeka. Voda pohrlila do Crnog mora, pa će za tjedan dva Kupu opet pretvoriti u rječicu.

Vjerujem da oni koji ne žive na obali neke naše rijeke ne vide taj veliki nerazmjer u količinama vode. Možda je to očitije na primjeru marine koja se gradi u Sisku.

Pogledajte kako je izgledalo gradilište marine prije par dana i kako izgleda danas. Neću o projektu, a mogao bih. Zamišljam kako će brodice u marinu uplovljavaju ljeti, a kako zimi. Prepuštam svakoga svojoj mašti.

Htio sam ostati samo na slikama Kupe i marine i upozoriti na moguće buduće probleme nestašica vode. Nisam mislio spominjati prošlo nedjeljnu odluku slovenskog parlamenta, ali može biti korisno.

Zbog energetske krize, radi osiguranja snabdijevanja električnom i toplinskom energijom, slovenski parlament je donio odluku da se ​​za vrijeme rada elektrana i uređaja za kogeneraciju toplinske i električne energije, kao i drugih uređaja, kod promjene goriva za koje je potrebna okolišna dozvola, odredbe navedenih dozvola o graničnim vrijednostima goriva i emisija neće primjenjivati.

U Njemačkoj također pokušavaju ubrzati postupke odlučivanja u izgradnji i korištenju energetskih postrojenja. Kod nas nije potrebna takva odluka. Kod nas bi bio iskorak od sedam milja kada bi se donijela odluka da se najljepše zamole državni službenici da u zakonom propisanim rokovima, bez nepotrebnog kiseljenja zahtjeva pustih mjeseci, izdaju dozvole kada je sve po zakonu.

Tražiti da netko u državnoj upravi razumije zahtjeve koji bi bili logični u sklopu postojeće energetske krize, bilo bi kruha nad pogačom. Kakve to veze ima s marinom i Kupom? Da ipak možda ima?

Neki poučci na temu vode i sisačke marine:

https://zg-magazin.com.hr/sprijecimo-sutrasnje-siromastvo-vodom/

https://zg-magazin.com.hr/jesmo-li-stvarno-bogati-vodom/

https://zg-magazin.com.hr/sutra-badava-sisaju-osisane/

https://zg-magazin.com.hr/kad-se-i-najmanje-kise-pretvaraju-u-bujice/

https://zg-magazin.com.hr/sisacka-marina-za-22-stoljece/

https://zg-magazin.com.hr/poucak-usao-u-osmu-a-marina-u-sisku-se-gradi-vec-petu-godinu/

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni