“Uz prirez od 18 % komunalije Zagrepčanima ne smiju poskupiti”

“Uz prirez od 18 % komunalije Zagrepčanima ne smiju poskupiti”

Uz ogroman prirez od 18 % gradonačelnik Tomislav Tomašević nema pravo poskupljivati troškove života Zagrepčankama, poruka je s današnje konferencije za novinare zagrebačkog HSLS-a.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak upozorio je da bi se uz »ovakvu lošu politiku Grada Zagreba« mogao dogoditi odljev stanovništva u okolne gradove koji uopće nemaju prirez, a troškovi života su prihvatljivi. Pritom je spomenuo Samobor, Svetu Nedelju, ali i Bjelovar.

Čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić je pak ustvrdio kako je iznenađen najavom o mogućem poskupljenu režija u Zagrebu.

Smatra neprihvatljivim da se dug Grada i Holdinga opet »starim modelom« pokušava prebaciti na leđa građana povećanjem režija. Podsjeća da se o tim dugovima znalo već lani u rujnu, pa stoga gradonačelnik ne bi trebao biti iznenađen zatečenom financijskom situacijom.

HSLS-voci drže kako gradonačelnik ima puno mogućnosti, odnosno poslovnih poteza koje može poduzeti prije bilo kakvog povećanja režija Zagrepčanima.

Na plaće odlazi 4,8 milijardi kuna

Naglašavaju da je proteklih godina u Gradskoj upravi i Zagrebačkim holdingu zaposlen velik broj ljudi te se puno troši na njihove plaće te drže da je to glavni razlog nestabilnosti i gradskim financijama i prvo mjesto gdje se može uštedjeti.

Prema podacima Instituta za javne financije, izdaci za zaposlene u Gradu Zagrebu, u čemu su najveća stavka plaće, u ovoj su godini planirani u ukupnom iznosu od 4,8 milijardi kuna. To j čak 38 posto ukupnih rashoda.

HSLS-ovci napominji u da je Državni ured za reviziju upozorio na velik broj ugovora o djelu u Gradu Zagrebu, u iznosu od čak 15,6 milijuna kuna, i to za poslove koje bi trebali obavljati gradski službenici i namještenici u sklopu svog posla, a ne vanjski izvršitelji.

Iako grad ima velik dug, ima i ogromnu imovinu koja nije u funkciji. Zato je potrebna hitna prodaja mrtve gradske imovine a ne »filozofiranje i beskrajne rasprave«, poručili su HSLS-ovci. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.