“Uz najveći prirez u državi Bandiću treba i novi ‘porez'”

“Uz najveći prirez u državi Bandiću treba i novi ‘porez'”

Bandić je ponovio da će nakon uvođenja naplate u cijelom gradu, parkiranje u nekim zonama pojeftiniti, a povlaštene mjesečne karte će moći kupiti samo oni koji u toj zoni imaju prebivalište, a ne i boravište

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je na sastanku s predsjednicima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora raspravljao o uvođenju naplate parkiranja na području cijelog grada. Bandić planira progurati naplatu parkiranja u cijelom gradi nakon što Fakultet prometnih izradi prometnu studiju koju je naručio Grad.

„Naručili smo studiju prije tri mjeseca i ona će dati odgovore kako napraviti pravedniji sustav naplate, kako uvesti više reda te smanjiti cijene”, izjavio je Bandić nakon sastanka i dodao da će konačna odluka o tome biti poznata nakon dovršetka Studije, piše Jutarnji list. Ponovio je kako neće doći do povećanja cijena naplate parkinga, već da će se u nekim zonama i smanjiti.

Najavio je i da će se cijena povlaštene mjesečne karte smanjiti sa 100 na 80 kuna, a moći će je kupiti samo oni koji u toj zoni imaju prebivalište, a ne i boravište. Ustvrdio je kako ljudi fiktivnim boravištem „zlorabe rupe u zakonu” i parkiraju se za manju cijenu iako nisu stanari užeg dijela grada, pa će se to promijeniti.

„Cilj nam nije sankcioniranje i kažnjavanje nego odvraćanje od kršenja propisa i odluka kako bi se uveo red i sustav pravednosti, što nam je glavni prioritet”, tvrdi gradonačelnik.

Jedan od sudionika sastanka na Zagrebačkom velesajmu bio je HNS-ov gradski zastupnik i član Mjesnog odbora Rudeš Tomislav Stojak, koji smatra da se radi o neozbiljnom pristupu rješavanja problema parkinga jer, kako kaže, gradonačelnik ne može tvrditi da će novi sustav biti pravedan kad u nekim kvartovima trenutno i nema uvjeta za normalno parkiranje vozila.

„Gradonačelnik je rekao da je u prvoj fazi zamišljeno da se naplata parkinga uvede od prve do treće A i B zone, a u drugoj fazi bi se naplaćivala od prve do pete zone, odnosno po cijelome gradu. Dakle, žele uvesti naplatu u Rudeš gdje još nije ni riješena komunalna infrastruktura i ljudima kanalizacija ulazi u kuće kod većih kiša. To je jednostavno neozbiljno”, ustvrdio je Stojak. On je mišljenja kako bi bilo bolje da Grad osigura velike parkinge na ulazu u Zagreb te da onda građani koriste javni prijevoz kako bi došli do željenih odredišta i na taj način smanjili broj automobila u drugim gradskim naseljima.

Zagrebački HSLS danas je pozvao stranke u Gradskoj skupštini da se usprotive prijedlogu uvođenja naplate parkiranja u cijelom Zagrebu te tako spriječe novo podizanje troškova života Zagrepčana.

“Milan Bandić po treći puta u zadnjih pet godina pokušava uvesti naplatu parkiranja u cijelom Zagrebu kako bi zatvorio minus od preko milijardu kuna u zagrebačkom proračunu koji je nastao njegovim lošim gospodarenjem novcem Zagrepčana”, ističe u priopćenju Darko Klasić, predsjednik kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija.

Navodi da se nedostatak parkirnih mjesta rješava se izgradnjom novih te stimuliranjem građana na korištenje javnog prijevoza te planiranjem novih parkirališnih mjesta pri izgradnji stambenih i poslovnih jedinica, naročito sada u okviru izrade novoga GUP-a, a ne proširenjem naplate parkinga na područje cijelog grada.

“Dok drugi gradovi i općine idu prema ukidanju i smanjenju prireza i nameta svojim građanima, Milan Bandić krenuo je suprotnim smjerom te, uz najveći prirez u državi i najskuplje komunalne usluge svojim građanima, namjerava ovim poskupljenjem indirektno uvesti novi porez, a sve u svrhu krpanja proračuna Grada Zagreba”, stoji u priopćenju zagrebačkog HSLS-a.

Dan ranije uvođenje naplate parkiranja kritizirao je i zagrebački SDP, čiji predstavnici također smatraju da se time žele pokrpati rupe u gradskom proračunu i/li omogućiti nova zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni