Uz malo mašte do jeftinih, ali efektnih božićnih ukrasa

Uz malo mašte do jeftinih, ali efektnih božićnih ukrasa

Foto: Kuća od kolača

Blagdan Božića nezamisliv je bez tradicionalnih mirisa vanilije, klinčića, cimeta i drugih začina ali i jela kao i pospremljenog i uređenog doma. Uz malo kreativnosti on može zaživjeti dekoracijama koje se mogu napraviti od papira, granja, mahovine, »brašna i vode«…

Snježana Kratz

bor-ukras-kolaciUređenje doma pred nadolazeći blagdan Božića neizostavni je posao kako bi se blistajući, što svečanije dočekalo Isusovo rođenje. Čišćenje i pospremanje tradicionalno se obavlja pred taj blagdan kao i priprema slatkiša i drugih jela za svečanu trpezu. Mirisi vanilije, klinčića, cimeta, čokolade, narančine kore i drugog popratni su »začini« Božića, za koji se kako običaji nalažu ,spravljaju i suhi kolačići. Nerijetko u obliku čokoladnih borića, čizmica, srčeka, mjeseca, zvjezdica i drugih »uzoraka«.

Kreativci slatke delicije, neće uz malo mašte vidjeti samo na stolu, već i kao ukras na boru, adventskim aranžmanima i drugim blagdanskim dekoracijama. Prije no što započnete s ukrašavanjem bora poigrati se treba s uljepšavanjem stola i sličnih ploha koje su za blagdan Božića nezamislive bez svjetlosti svijeća. Mirisom će dom uvelike oplemeniti one od pčelinjeg voska koje valja nabaviti u pčelarskim društvima.

Svijećnjaci od staklenki i ukrasnog snijega

svijece-staklenkeKako bi uštedjeli na kupovanju ukrasa, uz malo mašte oni se mogu napraviti i upotrebom praznih staklenki. U staklenku se, primjerice, može umetnuti malo umjetnog snijega ili sitnog pijeska, u koji se postave lučice ili svijeće u omiljenoj boji. Prema riječima hobistice Lejle Tataragić, dekorativni ukrasni bor na stolu može zaživjeti od papira, čvršćeg ili mekšeg (ovisno o želji) koji se, oblikujući piramidalni izgled, nabada na učvršćene štapiće. Prepuštajući mašti na volju može se stvarati njegovo blagdansko šarenilo od kolaž papira, šarenih listova novina i dr.

Za izradu ukrasa, kaže ona, mogu se koristiti i kolačići zamiješeni od brašna i vode a oblikovani kućnim »modlama« s likovima ptičica, zvjezdica, cvijeća, mjeseca i drugih prigodnih formi. Za izrezivanje tijesta mogu se koristiti i čaše, kutije (pravokutni i drugi i oblici), a pomoću cjevčice naprave se rupice kako bi se ukras(i) mogli okačiti na božićno drvce. Po želji, ukrasni se kolačići (iz)peku ili samo (ne)obojani ostave da se osuše. Za blagdanski dizajn poslužit će i granje pokupljeno u šumi koje se može obojati (sprejom ili nekom drugom bojom) i ukrasiti mahovinom odnosno crvenim mašnicama, sasušenim kriškama naranče, limuna i onog što mašta iznjedri.

Upotreba slame, komušine, sušenog cvijeća, školjki

bor-papir
Bor od papira

Uz više strpljenja, blagdansko ozračje zaživjet će i dodatnim ukrasima, primjerice, od kolača izrađenim kao prikaz kućice u snijegu ili onih iz bajki. Hobistica Lejla kao novogodišnji aranžman predlaže i upotrebu starih žarulja napunjenih zrnima graha i ukrašenim crvenim mašnama. Uvriježeno se, uz malo strpljenja i boje, mogu prigodno ukrasiti i češeri bora, dok keramičke lončanice za cvijeće preokrenute i poslagane jedna na drugu te obojane po želji mogu zamijeniti pravo blagdansko drvce. Dočaravati ga može i drvce polica odnosno »dvonožne« ljestve. Prirodne se kuglice mogu načiniti od oraha kao podloge oko koje će se umatati bijeli krep papir ukrašen zlatnom ili nekom drugom vrpcom.

zarulja-bozicni-ukras
Ukrasna žarulja

Ukrasi od slame, komušine (sasušeni listovi od kukuruza), školjki, sušenog i obojanog cvijeća samo su dio maštovitih uresa božićnog drvca, ali i izrade jaslica i drugih likova svete noći. Pored lijepih aranžmana blagdanski dom treba oplemeniti i mirisima koji se, doduše, ne trebaju miješati. Pa nakon zgotovljenih kolača i drugih jela, pred svetu noć valja u domu u mirisnoj lampi (ot)pustiti i blage mirise kvalitetnih eteričnih ulja ponajprije ylang ylanga, prave lavande (ne lavandina koji sadrži intenzivan miris kamfora), zelenog papra, muškatne kadulje, ali i ruže koja će uz kap – dvije blagdansku atmosferu učiniti ugodnijom i spremnom za svetost božićne noći.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni