Uz “krvavi” Mjesec, danas će biti vidljivi Mars, Venera, Jupiter i Saturn

Uz “krvavi” Mjesec, danas će biti vidljivi Mars, Venera, Jupiter i Saturn

(Foto: NASA)

Danas, 27. srpnja u našim krajevima će biti vidljiva najduža potpuna pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću, javlja Hrvatski astronomski savez. Najdulja pomrčina će se poklopiti s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina pa će promatrači imati uzbudljivi dvostruki astronomski ugođaj.

Mjesec, koji se trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje pa se giba sporije) će gotovo točno proći sredinom Zemljine sjene pa će stoga potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute. Mjesec će u petak djelomično ili potpuno biti u Zemljinoj sjeni šest sati i 14 minuta, kažu astronomi.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Otuda i kolokvijalni naziv »krvavi« Mjesec. Ta pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim. Potpuna pomrčina Mjeseca zbiva se kada se Zemlja nađe u ravnini točno između Mjeseca i Sunca i upija zrake svjetlosti koje normalno obasjavaju naš satelit svjetložutom bojom.

Mjesec putuje do sličnog položaja svakog mjeseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine sjene. Zbog toga pomrčina Mjeseca nije tako česta.

Naš susjedni planet Mars bit će danas neuobičajeno velik i svijetao, udaljen “samo” 57,7 milijuna kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca. Mars će se vrlo vjerojatno u vidokrugu pojaviti kao velika svijetla zvijezda, a promatrači neće trebati zaštitu za oči.

Pored navedenog, na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera dok će na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca biti vidljivi Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Hrvatski astronomski savez objavio je i podatke vidljivost potpune pomrčine Mjeseca u Hrvatskoj, s vremenskim odrednicama:

  • 19:14 – nema vidljivosti, a Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu
  • 20:24 – nema vidljivost, počinje djelomična pomrčina
  • 20:25 – izlazak Mjeseca vidljiv na nebu
  • 21:30 – početak potpune pomrčine Mjeseca, koji će biti potpuno crvene boje
  • 22:21 – pomrčina je u maksimumu, a Mjesec je u sredini Zemljine sjene
  • 23:13 – završetak potpune pomrčine, Mjesec je još uvijek vidljiv na nebu
  • 00:19 – kraj djelomične pomrčine, Mjesec je i dalje vidljiv
  • 01:28 (subota) – izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene

Astronomsko društvo Beskraj organiziralo je praćenje pomrčine Mjeseca na Jarunu (savski nasip na zapadnoj strani Jaruna) od 20:30. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni