Uz Građanski odgoj, “Škola i zajednica” kao drugi fakultativni predmet

Uz Građanski odgoj, “Škola i zajednica” kao drugi fakultativni predmet

(Foto: zagreb.hr)

Uz pilot-projekt Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u ovoj godini kreće i fakultativni predmet Škola i zajednica – ŠIZ. Najavio je to zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

On je u petak održao sastanak na temu dvaju novih odgojno-obrazovnih programa s predstavnicima Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Sveučilištem u Rijeci. Sastanku su nazočili i potpredsjednicom zagrebačkog SDP-a, profesorica Tanja Đaković te gradski zastupnici.

»Još u rujnu smo najavili uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne i srednje škole. Izradu kurikuluma za taj program povjerili smo Povjerenstvu za izvannastavnu aktivnost “Građanski odgoj i obrazovanje”, a očekuje se da će konačna verzija prijedloga kurikuluma biti gotova u drugoj polovici veljače«, najavio je Tomašević.

Dodao je kako nakon predstavljanja kurikuluma slijedi poziv školama da se prijave za sudjelovanje u pilot-fazi uvođenja programa te da će nastavnici iz odabranih škola proći stručno usavršavanje koje će biti povjereno izvoditeljima odabranima na temelju javnog poziva.

Govoreći o programu Škola i zajednica rekao je kako su kurikulum za njega izradili su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu sa suradnicima.

Istaknuo je pozitivne povratne informacije učenika iz Prve riječke hrvatske gimnazije koji sudjeluju u pilotiranju tog programa. Dodao je kako se radi o fakultativnom predmetu namijenjenom učenicama i učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola, a kako će izrađeni kurikulum biti prezentiran predstavnicima srednjih škola u Gradu Zagrebu.

Rasprave o problemima u zajednici

»Predmet ‘Škola i zajednica’ inovativan je pristup građanskom odgoju i obrazovanju i školi u cjelini. Krasi ga vrlo aktivna uloga učenika i nastavnika te malo klasičnog poučavanja«, pojasnio je Boris Jokić, viši znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Opisao je navedeni pristup kazavši kako učenici sami odabiru probleme koje ih brinu u zajednici. To su primjerice pitanja kvalitete stanovanja, nedostatka mjesta za izlaske, borbe navijačkih skupina za klubove, svakodnevice osoba s invaliditetom, siromaštva u gradu, medijskih sloboda, povećanja cijene hrane i usluga, uništenja zelenih površina, migracija…

Nakon što odaberu problem koji je za njih važan učenici ga istražuju isti, borave na mjestima na kojima se odvija te na kraju predlažu rješenja. Istaknuo je kako je cilj da mladi ljudi artikuliraju svoj glas koji će uplašiti političare te da spoznaju da svojom aktivnošću mogu utjecati na zajednicu u kojoj žive.

Grad Zagreb će za oba programa u potpunosti financirati program te troškove stručnog usavršavanja nastavnika i naknade za njihov rad u slučajevima kada taj rad nije dio njihove norme neposrednog rada. Za to je u gradskom proračunu za 2022. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni