Uz Botanički vrt za posjetitelje otvoren i Most zaljubljenih preko Miramarske

Uz Botanički vrt za posjetitelje otvoren i Most zaljubljenih preko Miramarske

»Krenuli smo od staklenika, Vrt dobiva pasarelu, sjenati hodnik i 24 satnu šetnicu duž svoje južne strane. Tom ćemo stazom povezati Glavni kolodvor i adrenalinski park sa Savskom cestom preko Runjaninove odnosno Crnatkove. Ovo je jedna lijepa zagrebačka priča sa lijepim završetkom«, ocijenio je gradonačelnik

Botanički vrt je u srijedu, 2. ožujka otvoren za posjetitelje. Pješački Most zaljubljenih preko Miramarske ulice, smješten iza hotela Esplanade, točnije na kraju adrealniskog parka također je otvoren za građanstvo i bit će građanima na raspolaganju u radno vrijeme Botaničkog vrta.

Botanički vrt je otvoren mjesec dana ranije od uobičajenog. Lijepo i toplo vrijeme te procvjetale proljetnice doprinijeli su ranijem otvaranju Vrta od onog uobičajenog a to je 1. travnja. Otvorenju Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu nazočio je gradonačelnik Milan Bandić koji je sve okupljene podsjetio na činjenicu da se dugi niz godina nije ulagalo u obnovu okruženja Botaničkog vrta te da će Grad Zagreb pomoći koliko god bude mogao jer to nije samo naš zagrebački botanički vrt nego i hrvatski.

»Mi smo na ovome počeli raditi još u petom mjesecu prošle godine, Most zaljubljenih smo otvorili smo u studenom 2015., ali smo čekali proljeće te da Botanički vrt bude službeno otvoren. Čekali samo ovaj dan. Što to znači? Ovo je mali projekt koji je u svojoj biti veliki projekt. Ideal Zagreba, kako ga vidim, svakodnevno se mijenja a zapravo pri tom ostaje isti. Ovo je projekt u zaštićenoj jezgi, u sklopu Lenucijeve potkove i Botaničkog vrta jedinstvenog u Europi. Mi moramo čuvati ono što nam je ostavljeno, ali moramo stalno tražiti i dodatne sadržaje«, poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako Botanički vrt treba »paziti i maziti« ujedno ukazavši kako treba pomoći PMF-u koji ravna Vrtom u očuvanju onoga »što nam je dragi Bog dao i što je ljudska ruka napravila«. Najavio je kako projekt uređenja Botaničkog vrta neće stati s Mostom zaljubljenih.

»Krenuli smo od staklenika, kao što se sjećate. Vrt dobiva pasarelu, sjenati hodnik i 24 satnu šetnicu duž svoje južne strane. Tom ćemo stazom povezati Glavni kolodvor i adrenalinski park sa Savskom cestom preko Runjaninove odnosno Crnatkove. Ovo je jedna lijepa zagrebačka priča sa lijepim završetkom: obnovljeni staklenici, šetnica, pješačka staza, cvjetni hodnik… Zamislite samo kako će to izgledati kad Botanički vrt zasja punim sjajem«, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sjenati hodnik u funkciji od proljeća 2017.

Voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić pojasnila je kako će izgledati novi sjenati hodnik na južnoj strani Vrta uz željeznički nasip. Naime, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu dobiva sjenati hodnik ili pergolu, cvjetni tunel kojim će građani moći prošetati tijekom sva četiri godišnja doba. Pergola će biti izrađena na temelju izvorne iz 19. stoljeća. Ovaj projekt otvara prostor za povećanje zbirke biljaka penjačica, a na stanovit način predstavlja i daljnji korak u obnovi vrijednih građevina Lenucijeve ili Zelene potkove.

Početna ideja je u završnoj fazi razrade i izrade idejnog projekta. Nakon sklopljenog sporazuma s Gradom, sljedeći korak su pregovori s HŽ-om budući da južna strana Vrta gdje će biti podignut sjenati hodnik graniči sa željezničkim nasipom. Potom slijede izrade izvedbenog projekta i troškovnika, te raspisivanje javnog natječaja. Do jeseni ove godine sve bi trebalo biti spremno za početak građenja kako bi u proljeće 2017. sjenati hodnik bio u punoj funkciji.

»Zbog lijepog vremena Vrt posjetiteljima otvaramo nešto ranije. Sad su nam proljetnice šafrani, visibabe, drijemovci i ostale biljke u punom cvatu pa perivoj prekrasno izgleda, posebno kad se sunce jače pojavi i svi se cvjetovi otvore«, opisala je.

»Primili smo puno upita od građana o tome hoćemo li ranije otvoriti Vrt. Evo, otvaramo ga, ali molimo sve građane za razumijevanje jer imamo gradilište oko staklenika, neke stvari još nismo dotjerali i do kraja uredili jer je još uvijek rano proljeće«, dodala je Juretić te napomenula da će na južnoj strani biti uređena ograda koja će Vrt dijeliti od željezničkog nasipa, što do sada nikada nije bio slučaj.

botanicki_vrt_proljetnice

Prema riječima pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića, Most zaljubljenih je koštao milijun kuna, a u suradnji Grada Zagreba i Botaničkog vrta predviđeni su troškovi od ukupno četiri milijuna kuna. Dva milijuna će se utrošiti za za obnovu staklenika, dok će se druga dva utrošiti na uređenje nove šetnice.

»Prva faza je izgradnja sjenatog hodnika, a druga faza je njegovo puštanje u funkciju. Tek tada će most Zaljubljenih biti u svojoj punoj funkciji, od onog trenutka kada bude bio povezan sa Runjaninovom preko sjenatog hodnika odnosno šetnice«, kazao je pročelnik Bilić.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni