Uvozit ćemo i službene vreće za smeće?

Uvozit ćemo i službene vreće za smeće?

Ideja je da vreće budu prepoznatljive korisnicima, a o njihovom konačnom izgledu i boji odlučivat će se tijekom pripreme javnog natječaja

Zagrebačka vlast planira uvesti novu odluku prema kojoj će se od 1. srpnja 2022. mješoviti komunalni otpad (legalno) smjeti odlagati samo u službenim vrećama. Oni koji se toga ne budu pridržavali riskiraju plaćanje kazni. Naime, u tijeku je javna rasprava o Nacrtu Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, koja će trajati do 19. veljače.

Za one koji ne budu stavljali otpad u propisane, službene vrećice predviđene su kazne u iznosu do 500 kuna za kućanstva i do 1000 kuna za ostale, odnosno one koji nisu u kategoriji »kućanstvo« (npr. tvrtke).

U Zagrebačkom holdingu (ZGH) doznajemo kako su predviđene vreće standardiziranih volumena – 20 i 40 litara, ali napominju da će se u obzir uzeti i svi ostali prijedlozi koji će biti izneseni u sklopu javne rasprave. Podsjećamo kako su građani predložili da u ponudi bude i vreća manjih zapremnina, konkretno od 10 litara, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je ustvrdio kako je to »dobar prijedlog«.

Udio reciklata

Zasad nije poznato koje će debljine biti te vreće, a iz ZGH nam odgovaraju a će se odluka o debljini vrećica donijeti prilikom pripreme javnog natječaja. No, dodaju, »ukoliko će to biti moguće, vrećice bi trebale biti u potpunosti izgrađene od recikliranog polimera«.

Upitali smo ih i na koji će se način odlučiti o dobavljaču vreća i hoće li se prednost dati domaćim tvrtkama koje se bave proizvodnjom vrećica. No prema odgovoru iz ZGH ispada kako nije isključeno da će se vreće za smeće – uvoziti.

»Najpovoljniji dobavljač vrećica odabrat će se provedbom javne nabave nakon usvajanja Odluke«, poručili su iz Holdinga.

Domaći proizvođači pak smatraju da oni moraju imati prednost pri odabiru.

Cijena vreća će se naknadno definirati Cjenikom (koji se donosi nakon Odluke), a aktualni je prijedlog da vreća od 20 litara ima cijenu od 4 kune, a ona od 40 litara bi se prodavala po 8 kuna. Obje su cijene s uračunatim PDV-om.

Još se ne zna koje će biti boje

Zanimalo nas je i hoće li te vreće biti neke određene boje, ali ona zasad nije poznata.

»Ideja je da vrećice budu prepoznatljive korisnicima, a o konačnom izgledu i boji vrećica odlučivat će se tijekom pripreme javnog natječaja«, navodi se u odgovoru iz Zagrebačkog holdinga za ZG-magazin.

Trenutno nije poznat ni broj, odnosno količina vreća koja bi bila potrebna za područje Grada Zagreba, no u tijeku je izrada analize.

U ZGH tvrde kako su provedene načelne konzultacije s proizvođačima vreća. Na njihovo poslovanje će se standardizacija, odnosno uvođenje »službenih« vreća za mješoviti komunalni otpad itekako odraziti.

Zagreb – važno tržište za domaće proizvođače

Jedna od tvrtki proizvođača plastičnih vrećica i vreća koja će se prijaviti na natječaj Grada Zagreba za nabavku vreća za komunalni otpad je i GEC d.o.o iz Plešca. Napominju kako im je Zagreb zbog svoje veličine vrlo važno tržište.

Oni trenutno u ponudi imaju vreće za komunalni otpad zapremnina 10, 20, 50, 100, 120 i 160 litara. U njihovoj proizvodnji koriste i reciklat.

U GEC-u smatraju kako su optimalne zapremnine vreća za komunalni otpad one od 20 i 30 litara, dok im se one od 10 litara čime premalima. Građani koji žive kao samci pak misle da bi ipak trebalo proizvoditi i one od 10 litara.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni