Uvodi se naplata parkiranja u cijelom Zagrebu, zbogom voznim kartama po 4 kune?

Uvodi se naplata parkiranja u cijelom Zagrebu, zbogom voznim kartama po 4 kune?

Ne mogu u istom položaju biti oni koji kupuju garaže i investiraju 30 godina unaprijed u parkirno mjesto i oni koji to nisu učinili, a parkiraju na javnim površinama, smatra gradonačelnik

Naplata parkiranja u cijelom Zagrebu novost je koju planira uvesti Gradska uprava. Uz to, izgleda da će se ukinuti i »predizborne« polusatne ZET-ove karte po četiri kune. Mogućnost uvođenja naplate parkinga »po simboličnoj« cijeni u cijelom gradu novinarima je danas osobno potvrdio gradonačelnik Milan Bandić koji smatra da ne mogu u istom položaju biti oni koji kupuju garaže i investiraju 30 godina unaprijed u parkirno mjesto i oni koji to nisu učinili, a parkiraju na javnim površinama. Ustvrdio je da oni koji kupuju garaže investiraju 12 000 do 16 000 eura što bi preračunato bilo oko 25 kuna mjesečno u trajanju od 30-40 godina.

Gradonačelnik smatra da oni trebaju biti ravnopravni. »Ne možemo imati građane prvog i drugog reda«, rekao je.

Kada je pak riječ o ukidanju vozne karte od četiri kune za javni gradski prijevoz najavio je da će se s točnom informacijom izaći do kraja tjedna. Prema prvim, za sada još uvijek neslužbenim informacijama, uvela bi se karta za šest kuna za sat vremena vožnje, dok bi se povukla dosadašnja standardna karta po cijeni od 10 kuna.

Naime, pokazalo se da se karta od četiri kune (koja je naišla na veliko odobravanje kod građana) loše odrazila na poslovanje ZET-a. Holdingov polugodišnji izvještaj pokazao je da pretvaranje triju prijevoznih zona u jednu i pojeftinjenje karata ZET-HŽ javnom gradskom prijevozniku smanjilo prihode za 19,6 milijuna kuna u odnosu na isti period lani.

»Kada smo uveli kartu od četiri kune to je bio probni rok da vidimo kako će to funkcionirati. Nije problem samo tih 18 ili 19 milijuna kuna, nego je problem u tome da nađemo jedan optimum između 4 i 10 kuna. Sve ćemo to znati koncem tjedna i molim građane da se strpe«, poručio je gradonačelnik. (zg-magazin)