Uvođenjem elektroničkog i dopisnog glasanja povećava se izlaznost na izborima

Uvođenjem elektroničkog i dopisnog glasanja povećava se izlaznost na izborima

„Ako ne omogućimo građanima druge oblike glasovanja na izborima, razina glasovanja pada ispod 50 posto što bi bilo negativno po legitimnost izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru“, rekao je Robert Podolnjak

Zastupnici Mosta nezavisnih lista u petak su u Hrvatskom saboru na konferenciji za novinare istaknuli važnost uvođenja novih oblika glasovanja na izborima za Europski parlament, Hrvatski Sabor, predsjednika Republike te na lokalnim izborima.

Naime, poražavajući su podaci o niskoj izlaznosti građana na izbore koja konstantno i dalje opada. Most nezavisnih lista smatra da niski postotak birača dovodi u pitanje i legitimitet izabranih vlasti.

Stoga Most predlaže da se već za sljedeće izbore za Europski parlament u zakon uvodu novi oblici glasovanja, odnosno elektroničko i dopunsko glasovanje kao što je to biračima omogućeno u drugim državama Europske unije. Predlaže se da se elektoničko i dopunsko glasovanje omogući hrvatskim biračima i na nacionalnim izborima.

„Na prošlim europarlamentarnim izborima imali smo situaciju da je izlaznost bila samo 25 posto. Na našim parlamentarnim izborima izlaznost je sve manja, na prošlim izborima je bila malo više od 50 posto. Pitanje je što će se u konačnici događati kada ta izlaznost bude još manja. Ako se ne pojača izlaznost birača, pitanje je koliko možemo vjerovati izvršnoj vlasti koja je izabrana s manje od 50 posto glasova“, istaknuo je predsjednik Mosta i saborski zastupnik Božo Petrov. Dodao je kako uvođenjem elektroničkog i dopunskog glasovanja jača demokratizacija i legitimnost izbora.

„Mislim da nam nije cilj da državu vodi određena stranačke infrastrukture koja ima povjerenje od 20 građana. Smatram da ljudi koji su izabrani da vode državu moraju dobiti maksimalo 60 do 70 posto povjerenja građana“, rekao je Petrov.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak je istaknuo da se i EU suočava sa sve manjim odazivom birača na izborima te novim oblicima glasovanja želi pospješiti sudjelovanje građana na izborima za Europski parlament. Što se tiče izbora u Hrvatskoj, Podolnjak je podsjetio kako je na izborima za Hrvatski sabor 2016. godine sudjelovalo nešto više od 52 posto birača.

„Ako ne omogućimo građanima druge oblike glasovanja na izborima, razina glasovanja pada ispod 50 posto što bi bilo negativno po legitimnost izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru. Uvođenje novih oblika glasovanja, dopisnog i elektroničkog sasvim sigurno bi utjecalo na povećanje glasača u Republici Hrvatskoj“, rekao je Podolnjak. Spomenuo je dobre primjere dopisnog glasovanja u nekim europskim državama. Primjerice, u Njemačkoj dopisno glasovanje koristi 25 posto birača, a postoje procedure koje omogućavaju tajnost, provjerljivost i sigurnost glasovanja. Dobra su iskustva i s elektroničkim glasovanjem u Švicarskoj koje birači u pojedinim kantonima koriste niz godina.

Podolnjak smatra da se novim oblicima glasovanja biračima izvan Hrvatske omogućava da ostvare svoje biračko pravo.

„Ne smijemo dopustiti da stotine tisuća građana koji rade i borave izvan Hrvatske ostanu uskraćeni za biračko pravo. Ukoliko ovi birači ne bi mogli glasovati, tada će i odaziv u Republici Hrvatskoj biti značajno ispod 50 posto od ukupnog broja birača. To bi značilo da bi bio upitan legitimitet zastupnika u Hrvatskom saboru. To bi bio preveliki demokratski deficit za Sabor za bilo koju Vladu koja bi proizašla iz takvog Sabora“, istaknuo je Podolnjak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni