Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sistematski građanski odgoj i obrazovanje te nije jasno hoće li ga i kada kvalitetno uvesti

Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Inicijativa GOOD na Cvjetnom su trgu, u povodu današnjeg Međunarodnog dana mladih, poručili da je bez daljnjeg ulaganja u školstvo nemoguće imati kvalitetno obrazovanje, a bez kvalitetnog obrazovanja, koje mora obuhvatiti i građanski odgoj, nema niti aktivnih građana niti demokratskog društva.

Hrvatska prema usporednim statistikama ulaganja u obrazovanje na samom dnu ljestvice jer ulaže svega 4,08 posto BDP-a dok je prosjek Europske unije za jedan posto veći, naveo je predsjednik MMH-a Karlo Kralj.

Martina Horvat iz GOOD Inicijative, koja se zalaže za sistematsko uvođenje građanskog odgoja u obrazovanje, kritizirala je provedene obrazovne reforme prozvavši ih parcijalnim.

„Građanski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svim učenicima za dobrobit cijele zajednice jer su teme tog predmeta vezane za suvremeno društvo i demokraciju. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sistematski građanski odgoj i obrazovanje te nije jasno hoće li ga i kada kvalitetno uvesti“, izjavila je Horvat.

Najavili su kampanju o građanskom odgoju i obrazovanju, koja započinje u rujnu, a putem koje žele potaknuti raspravu o važnosti takvog predmeta. (I.C.)

Fotografija: Mreža mladih Hrvatske