Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sistematski građanski odgoj i obrazovanje te nije jasno hoće li ga i kada kvalitetno uvesti

Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Inicijativa GOOD na Cvjetnom su trgu, u povodu današnjeg Međunarodnog dana mladih, poručili da je bez daljnjeg ulaganja u školstvo nemoguće imati kvalitetno obrazovanje, a bez kvalitetnog obrazovanja, koje mora obuhvatiti i građanski odgoj, nema niti aktivnih građana niti demokratskog društva.

Hrvatska prema usporednim statistikama ulaganja u obrazovanje na samom dnu ljestvice jer ulaže svega 4,08 posto BDP-a dok je prosjek Europske unije za jedan posto veći, naveo je predsjednik MMH-a Karlo Kralj.

Martina Horvat iz GOOD Inicijative, koja se zalaže za sistematsko uvođenje građanskog odgoja u obrazovanje, kritizirala je provedene obrazovne reforme prozvavši ih parcijalnim.

„Građanski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svim učenicima za dobrobit cijele zajednice jer su teme tog predmeta vezane za suvremeno društvo i demokraciju. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sistematski građanski odgoj i obrazovanje te nije jasno hoće li ga i kada kvalitetno uvesti“, izjavila je Horvat.

Najavili su kampanju o građanskom odgoju i obrazovanju, koja započinje u rujnu, a putem koje žele potaknuti raspravu o važnosti takvog predmeta. (I.C.)

Fotografija: Mreža mladih Hrvatske

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t