Uvode se kvartovska testiranja na COVID-19

Uvode se kvartovska testiranja na COVID-19

U Gradskoj upravi danas su predstavljene nove aktivnosti usmjerene na suzbijanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i uvođenje testiranja u gradskim četvrtima.

Na konferenciji za novinare su uz gradonačelnika Milana Bandića sudjelovali: potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč i zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Sandra Šikić.

Ključni naglasak je stavljen na liječnike obiteljske medicine koji potencijalno zaraženima trebaju pomoći u realizaciji testiranja, pregleda i kompletne medicinske njege.

Među ostalim, odlučeno je da će gradske bolnice koje imaju pulmologiju kao odjel (KB Sveti Duh, Specijalna bolnica za plućne bolesti i Dječja bolnica Srebrnjak) otvorit će svoje COVID odjele na kojim će zbrinjavati bolesnike.

Klinika za psihijatriju Vrapče i Psihijatrijska bolnica ”Sveti Ivan” odredit će broj kreveta za njihove pozitivne bolesnike koji će se liječiti u njihovoj ustanovi gdje će se liječiti sve dok postoji tehnička, stručna i medicinska pomoć za bolesnika, a nakon toga će se premjestiti u jedan od respiratornih COVID odjela ovisno o kliničkom stanju bolesnika.

Uvest će se testiranje građana u gradskim četvrtima na za to pripremljenim mjestima prema pripremljenoj obavijesti za građane.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Dom zdravlja Centar – Dom zdravlja istok i Dom zdravlja Zapad u koordinaciji s Gradskim uredom za zdravstvo provest će organizaciju i testiranje građana u Zagrebu u što kraćem vremenu. Grad Zagreb će brzim postupkom ići u realizaciju tog projekta u nekoliko faza.

1 faza:

• testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima

• testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije

• testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama brzim testovima

• testiranje ostalog pučanstva na 12 novih lokacija u gradu.

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni