Uvećani računi za odvoz smeća kao novogodišnja čestitka

Uvećani računi za odvoz smeća kao novogodišnja čestitka

»Skupština je donijela odluku protivnu volji građana«, poručuju aktivisti triju ekoloških udruga

Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine je danas, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa, počevši od 1. veljače 2020. Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) oštro osuđuju ovu odluku koja nameće neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima.

Podsjećaju kako su se brojni građani odazvali su se na dva prosvjeda te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Na to su gradonačelnik Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe.

Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju ovih štetnih i nepravednih izmjena. Izmjene su suprotne temeljnom zakonskom načelu “plati koliko baciš”, koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama mješovitog otpada.

»U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana. Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu koju gradonačelnik Bandić koristi kao izgovor za ovo drastično poskupljenje«, poručuju aktivisti navedeni udruga te najavljuju da će njihovi predstavnici pokrenuti tužbe i osporavati ove izmjene.

Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima i građankama ne osigura kvalitetan i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju. Pozivaju Grad Zagreb da povuče ove izmjene i Odluku izmijeni na način da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama mješovitog otpada. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni