Utrka za pamćenje posvećena oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima

Utrka za pamćenje posvećena oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima

(Ilustracija)

Na Europskom trgu u Zagrebu u nedjelju, 5. listopada u 10 sat bit će označen start »Utrke za pamćenje«. Riječ je o humanitarnoj utrci gradskim ulicama kojom sudionici iskazuju solidarnost sa svim oboljelima od Alzheimerove bolesti, njihovim obiteljima, skrbnicima i stručnjacima. Utrkom se ujedno želi podići svijest i informiranost građana o ovoj teškoj bolesti.

Alzheimerova bolest je progresivna, degenerativna i neizlječiva bolest središnjeg živčanog sustava, koja posljedično dovodi do sindroma demencije. Bolest se najčešće razvija nakon 65. godine života, a rizik obolijevanja raste sa starošću. Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje ove bolesti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i briga okoline poboljšavaju kvalitetu života oboljelih, stoga je važno pravovremeno prepoznati niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na njen početak te se na vrijeme pregledati kod neurologa ili psihijatra.

Utrka za pamćenje dio je velike kampanje kojoj je osnovni cilj ukazati na specifičnosti Alzheimerove bolesti, ali i promovirati sportski duh i zdravi, aktivni način života. Pokrovitelji su za pobjednike u muškoj i ženskoj kategoriji osigurali prigodne nagrade, a naći će se ponešto i za druge sretne sudionike. Saucony pobjednicima u ženskoj i muškoj kategoriji poklanja par tenisica, a osigurava i druge poklone, koji će se dodijeliti u izvlačenju nakon utrke.

Iznos startnog paketa je 95 kuna po sudioniku, a uključuje trkačku majicu i ruksak.

Organizator ove utrke je Atletski klub Sljeme u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest, koja će ovom prigodom obilježiti 20 godina rada.

Trasa utrke (5 km):

Start je na Europskom trgu, desno u Palmotićevu, iz Palmotićeve u Jurišićevu , pa dalje Ilicom do Mesničke, Mesničkom do kraja, pa desno prema Trgu Sv. Marka, i opet desno u ulicu A.G. Matoša. Iz Matoševe ulice lijevo u Vranycanijevu, pa Katarininim i Jezuitskim trgom do Habdelićeve ulice koja se nastavlja na Opatičku ulicu do Ilirskog trga, od kojeg Jurjevskom do Mlinarske iz koje desno u ulicu Antuna Vrančića iz koje opet desno u Medvedgradsku ulicu. Medvedgradskom , pa dalje Tkalčićevom, iz koje lijevo u ulicu Tome Mikloušića, pa desno u ulicu Kaptol do Europskom trga. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni