“Utisci o otiscima” Nevenke Arbanas

“Utisci o otiscima” Nevenke Arbanas

U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici (Trg Stjepana Radića 5), u petak. 3. rujna s početkom u 19 sati otvara se samostalna izložba renomirane hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas naziva ”Utisci o otiscima”.

Renomirana hrvatska grafičarka Nevenka Arbanas u Galeriji Galženica predstavit će se s 30-ak grafika nastalih od 2008. do 2017. godine, koje je okupila pod zajedničkim nazivnikom ”Utisci o otiscima”, po istoimenom tekstu književnika, pjesnika i akademika Luke Paljetka, o grafičko-pjesničkim mapama i/ili knjigama Nevenke Arbanas, pisanim za monografiju o autoričinom radu.

Odabrani radovi nastali su kombiniranjem različitih grafičkih tehnika (akvatinta, linorez, bakropis, suha igla), odnosno metodama i postupcima kojima autorica majstorski vlada. Među najranijim radovima su grafike G – 10 i G – 11 iz 2008. godine, koje pripadaju ciklusu ”Pismo” u kojem se koristi uzorcima različitih kaligrafija iz raznih alfabeta i abeceda.

Ostali radovi s izložbe odnose se na autoričinu dugogodišnju preokupaciju motivom biljnog lista kojom se počinje baviti od 2010. godine. Ovi radovi na razmeđu apstrakcije i figuracije stvaraju ugođaj jesenjeg lišća koje otpada s krošnji stabala i odumire dolaskom hladnoće i zimskog sivila. Biljni list se u tom smislu javlja kao simbol života i smrti, početka i kraja, kao melankolični podsjetnik na prolaznost.

U ciklusu ”List” Nevenka Arbanas ne radi potpuni odmak od prethodno spomenute serije ”Pismo”, već među biljne listove inkorporira i tipografsko znakovlje, stara pisma, tekstove te ih na svojevrstan način ”kolažira” dajući tako grafikama vizualnu i značenjsku slojevitost.

Kustosica izložbe i autorica predgovora je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović. Izložba se može razgledati do 24. rujna.

U sklopu otvorenja izložbe, na terasi Doma kulture Galženica, održat će se i promocija likovne monografije ”Nevenka Arbanas”.

O autorici

Nevenka Arbanas rođena je 1950. u Batini (Baranja), slikarica-grafičarka.

Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1975.), u klasi profesora Alberta Kinerta, te magistrirala grafičke izraze 1977. (A. Kinert).

Sudjelovala je na više od 200 skupnih i 60 samostalnih izložbi te mnogobrojnim međunarodnim grafičkim izložbama te u selekcijama svjetskih bijenala i trijenala kao predstavnica grafičke umjetnosti iz Hrvatske. Autorica je knjiga Grafičke tehnike (1999.) i Grafičke tehnike dubokog tiska (2015.).

Dobitnica je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2018. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni