Utemeljen Karlovac, rođeni Julije Cezar i Harrison Ford, odigrano prvo SP u nogometu

Utemeljen Karlovac, rođeni Julije Cezar i Harrison Ford, odigrano prvo SP u nogometu

(Naslovna fotografija: www.karlovac.hr)

U Urugvaju je 1930. godine započelo prvo Svjetsko nogometno prvenstvo pod okriljem FIFA-e. Urugvaj je odabran za domaćina jer je zemlja slavila 100 godina neovisnosti, ali i zato što je urugvajska reprezentacija osvojila nogometni turnir na OI 1928.

Dogodilo se na današnji dan, 13. srpnja:

1579.Karlovac je relativno mlad grad – nastao je 13. srpnja 1579., a osnovan je kao tvrđava radi zaštite od osmanskih osvajanja. Ime je dobio po osnivaču austrijskom nadvojvodi Karlu, a građen je kao idealni renesansni grad u obliku šesterokrake zvijezde sa središnjim trgom i ulicama koje se sijeku pod pravim kutom. Karlovac je od svojeg osnutka do 1693. bio pod vojnom upravom, a tek tada dobiva ograničenu samoupravu. Slobodnim kraljevskim gradom proglašen je 1776. godine. Zbog procvata trgovine i plovidbe Kupom, tijekom 18. i 19. stoljeća postao je jedan od najbogatijih i najrazvijenijih hrvatskih gradova.

Na početku Domovinskog rata Karlovac je bio opkoljen grad jer je u njemu i bližoj okolici JNA imala 19 vojnih objekata – svi su bili zaposjednuti, a najteže su trenutke grad i njegovi stanovnici proživljavali od sredine listopada 1991. do siječnja 1992. kada su svakodnevno bili izloženi granatiranju i kada je poginulo 255 ljudi, a više ih je od tisuću ranjeno. Sporadičnih napada bilo je sve do ljeta 1995. kada je oslobođena gradska okolica. Grad ima brojne parkove i zelene površine, a kako kroz njega prolaze čak četiri rijeke – Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica zbog te je posebnosti poznat i kao »grad na četiri rijeke«.

1906. Popularni prozaist dramatičar i prevoditelj hrvatski književnik Josip Eugen Tomić umro je 13. srpnja 1906. u Zagrebu u 63. godini života. Studirao je pravo u Zagrebu i Grazu, a radio je kao činovnik te bio dramaturg hrvatskoga zemaljskoga kazališta u Zagrebu. U književnosti su mu najpoznatija djela Melita, Veronika Desinićka i Zmaj od Bosne. Napisao je i komedije Bračne ponude, Zatečeni ženik te osobito popularnu komediju Franjo barun Trenk. Dovršio je Šenoinu Kletvu te preveo pedesetak kazališnih djela i mnoge povijesne romane.

1700. – U Carigradu je sklopljen tzv. Carigradski mir između Rusije i Osmanskog carstva koji je zamijenio Karlovački mir 26. 1. 1699. godine. Rusija dobiva Azov i Taganrog, a vraća neke utvrde uz Dnjepar.

100. p. n. e. – U Rimu rođen pisac i diktator Gaj Julije Cezar, najveći rimski vojskovođa i najslavniji Rimljanin uopće, a prema mnogima jedna od najmarkantijih i najvećih figura u pisanoj povijesti čovječanstva, koji je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio utjecaj i vlast Rimskog imperija, a čija je diktatura označila kraj vrhovne vladavine Senata i početak Rimskog carstva.

1908. U Londonu počinju 4. ljetne Olimpijske igre i traju do 25. 7. Jedna od najdramatičnijih utrka završetak maratona u kojem se talijanski natjecatelj Dorando Pietri srušio neposredno pred ciljem. Redari su mu pomagali da ustane i da uđe u cilj, ali je diskvalificiran, a za pobjednika je proglašen Amerikanac Johnny Haynes. Ipak, za 100.000 stanovnika Londona pobjednik je ostao Talijan Pietri.

U finalnoj utakmici između Urugvaja i Argentine, zbog prijepora među momčadima, svako se poluvrijeme igralo s drukčijom loptom. Gornju je loptu izabrala momčad Argentine, a donju ona Urugvaja.

1930. – U Urugvaju je 1930. godine započelo prvo Svjetsko nogometno prvenstvo pod okriljem FIFA-e. Krovna nogometna organizacija je za domaćina odabrala Urugvaj zbog toga što je ta južnoamerička zemlja 1930. slavila 100 godina neovisnosti, ali i zato što je urugvajska reprezentacija osvojila nogometni turnir na Olimpijskim igrama 1928. Na prvom svjetskom nogometnom prvenstvu u završnom turniru natjecalo se 13 momčadi, četiri iz Europe i devet iz Južne i Sjeverne Amerike. Većina momčadi iz Europe odbila je nastupiti zbog udaljenosti i velike cijene puta. Momčadi su bile podijeljene u četiri skupine, a sve utakmice su se u igrale glavnom gradu Montevideu.

Urugvaj, Argentina, Brazil i SAD postavljeni su za nositelje i izostavljeni iz ždrijeba. SP u u Urugvaju bilo je jedino za koje nisu bile potrebne kvalifikacije jer je svaku reprezentaciju pozvala FIFA. Prve dvije utakmice svjetskoga prvenstva odigrane su u isto vrijeme 13. srpnja, a pobjednici su bili Francuska, koja je pobijedila Meksiko, i SAD koji je svladao Belgiju. Prvi gol u povijesti svjetskih prvenstava zabio je Francuz Lucien Laurent.

U finalu, domaćin i favorit za osvajanje natjecanja, Urugvaj, pobijedio je Argentinu rezultatom 4:2 pred 93 tisuće ljudi postavši tako prva reprezentacija koja je osvojila SP u nogometu. Kako se danas tradicionalna utakmica za treće mjesto nije igrala na ovom prvenstvu, dogodilo se jedini put da nije bilo utakmice između polufinala i finala. Neki izvori, od kojih najvjernije djeluje FIFA Bulletin iz 1984., ipak navode da se utakmica za treće mjesto održala i da je Jugoslavija pobijedila SAD s 3:1.

Središnji stadion (1930.) imao je kapacitet od 90 000 gledatelja / Izvor: Wikipedija

1942. – U Chicagu rođen poznati američki glumac Harrison Ford, dobitnih brojnih filmskih nagrada koji je svjetsku slavu stekao ulogom Indiane Jonesa, te Hana Soloa u Lucasovim Zvjezdanim Ratovima, a koji je nastupio i u filmovima Američki grafiti, Apokalipsa danas, Istrebljivač, Svjedok, Šest dana, sedam noći, Prisluškivanje, Bjegunac i još mnogim drugima.

Pozornica u Philadelphiji (Izvor: Wikipedija)

1985. – U Londonu i Philadelphiji istodobno se održava Live Aid dobrotvorni koncert za pomoć gladnima u Africi; pokretač i organizator je irski rock glazbenik Bob Geldof, u suradnji s Midgeom Ureom. U Londonu se okupilo 72 000, u Philadelphiji 90 000 gledatelja, a koncert je putem satelita pratilo 1,5 milijardi ljudi. Na taj je način sakupljeno čak 100 milijuna dolara.

Poticaj za organizaciju koncerta došao je od velikog uspjeha ploče Do They Know It´s Christmas vodeće skupine britanskih i irskih glazbenika u prosincu 1984. (singl prodan u 50 milijuna primjeraka) i BBC-jeve snimle izgladnjelih Etiopljana. Ovaj iznimno uspješan događaj potaknuo je mnoge slične priredbe i humanitarne akcije. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni