Usvojenim rebalansom zagrebački proračun premašio 8 milijardi kuna

Usvojenim rebalansom zagrebački proračun premašio 8 milijardi kuna

Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a kaže pak da su uz komunalno gospodarstvo najveći gubitnici sigurnosti i regulacija prometa te »tradicionalni gubitnik« – sljemenska žičara za koju se smanjuju ulaganja za čak 90 milijuna kuna

Unatoč kritikama mnogobrojnim kritikama oporbe zagrebačka Skupština jučer je većinom glasova gradskih zastupnika prihvatila rebalans proračuna Grada Zagreba za 2018. kojim se on povećava za 335 milijuna kuna te sada iznosi 8,05 milijardi kuna. Za rebalans proračuna glasovalo je 28 gradskih zastupnika, dok ih je protiv bilo njih 16.

V. d. pročelnice Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik pojasnila je da se u proračunu planiraju priljev od 206 milijuna kuna od nagodbe između Grada i Republike Hrvatske te su u njemu zabilježena pozitivna kretanja u ostvarenju poreznih prihoda zbog čega je i omogućeno njegovo povećanje.

Dodala je da se rebalansom osigurava dodatan novac za subvencije ZET-u (oko 100 milijuna kuna), novčane naknade demografsku mjeru roditelj-odgojitelj u iznosu (90 milijuna kuna). Tu su o osam milijuna kuna koje će se usmjeriti na pomoć za nabavku opreme za novorođenu djecu, 41,5 milijuna kuna za prijevoz umirovljenika, 10 milijuna kuna za podmirenje dugovanja zdravstvenih ustanova. Juroš Pečnik kaže da će se rebalansom osigurati i veća ulaganja u škole, rekonstrukcije prometnica te u objekte društvenih djelatnosti.

Gradski zastupnik Saša Molan (SDP) ustvrdio je da je ovakav rebalans nastavak onoga kako Zagreb funkcionira godinama, »pod nekvalitetnim vodstvom«. Ukazao je na povećavanje manjka proračuna te na činjenicu da se na ovaj način smanjuju ulaganja u komunalno gospodarstvo i komunalne objekte, odnosno infrastrukturu. Zaključio je da realizacija proračuna neće premašiti 70 %, a prema njegovim riječima rebalans će se negativno odraziti na kulturu, predškolske objekte, sport te objekte socijalne skrbi.

Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a kaže pak da su uz komunalno gospodarstvo najveći gubitnici sigurnosti i regulacija prometa te »tradicionalni gubitnik« – sljemenska žičara za koju se smanjuju ulaganja za čak 90 milijuna kuna. Ukazala je i na smanjenje učeničkog i studentskog standarda.

Većinom glasova zastupnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, izmjene Programa održavanja javno-prometnih površina, javnih objekata, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2018. kao i izmjene Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Sesvete – sjever. (ZG-magazin)