Usvojene izmjene GUP-a

Usvojene izmjene GUP-a

Novi GUP tako predviđa gradnju sinagoge u Praškoj, podzemnu garažu na tri etaže ispod Tržnice Dolac, podzemnu garažu ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj, lakošinsku željeznicu koja spaja Glavni kolodvor sa zračnom lukom, terme u Blatu (akvapark), autokamp Jarun…

Izmjene Generalnog urbanističkog plana usvojene su u četvrtak većinom glasova zastupnika zagrebačke Gradske skupštine. Dokument punog naziva Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba podržalo je 30 zastunika, 10 ih je bilo uzdržano, bez ijednog protiv. Suzdržani su bili zastupnici iz redova SDP-a i HSLS-a, dok su mu potporu dali zastupnici s liste Milana Bandića i HSS-a, HDZ-a i partnera.

Prije samo izglasavanja GUP-a pripadnici Zelene akcije pripremili su diverziju te prije izglasavanja na galeriji Skupštine izvjesili su transparent »Kurenje je pase« citirajući gradonačelnika Milana Bandića od prije dva mjeseca kada je rekao da se spalionica za otpad neće graditi, ali se ona unatoč tome našla u izmijenjenom GUP-u.

Obrazlažući odluku o izmjenama GUP-a v. d. ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis naglasio je da se radi o strateškom dokumentu koji će olakšati financiranje iz projekata EU-a. Njime se omogućava legalizacija objekata, određuju lokacije i kriteriji za postavljanje mobilnih antena u Zagreba, kao i mjesta reciklažnih dvorišta.

Novi GUP tako predviđa gradnju sinagoge u Praškoj, podzemnu garažu na tri etaže ispod Tržnice Dolac, podzemnu garažu ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj, donju stanicu Žičare Sljeme, lakošinsku željeznicu koja spaja Glavni kolodvor sa zračnom lukom, garažu sjeverno od Gradske uprave, proširenje krematorija, terme u Blatu (akvapark), autokamp Jarun, nove pješačko-biciklističke mostove, povezivanje budućeg tramvajskog okretišta Jakuševec sa Sarajevskom cestom, gradnju punionica elektičnih automobila itd. Uz to, i barem jedno reciklažno u svakoj četvrti.

Glavni je prijepor nastao oko gradskih projekta koji su bez analize dodani u GUP, kao i vraćanje nekih projekata koji su iz različitih razloga ispali iz prethodnih GUP-ova, a jedan od njih je i poznati »Krašograd«.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić smatra da je to politički dokument jer su izostala stručna obrazloženja te je prema njegovim riječima rađen po načelu – »tražili su i mi smo to uvrstili«. Brumnić smatra da je trbalo napraviti temeljitiju analizu.

Zastupnik Saša Molan (SDP) je podsjetio da gradske četvrti Gajevo i Jarun nemaju društveni dom iako Gajevo broji 8 i pol, a Jarun 13 tisuća stanovnika.

Zastupnik Grgo Jelinić (HSU) iz Odbora za prostorno uređenje je izrazio slaganje i zadovoljan je s usvojenim planom.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni