Usvojena “nedostatna, neprovediva i nepravedna” Odluka o prikupljanju i odvozu otpada

Usvojena “nedostatna, neprovediva i nepravedna” Odluka o prikupljanju i odvozu otpada

Anka Mrak-Taritaš drži da se otpad ne može jednako rješavati u svim dijelovima grada te ukazala na niz provedbenih problema. Jedan od njih je i taj da u zgradama koje imaju kante vani netko u njih iz druge zgrade može ubacivati otpad

Najvažnija tema osme sjednice Gradske skupštine u utorak svakako je bio prijedlog Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu, koja je unatoč mnogobrojnim kritikama oporbe usvojena većinom glasova gradskih zastupnika. Njih 26 je podržalo Odluku, 20 ih je bilo protiv, dok se jedan suzdržao od glasanja.
Ranije o ovoj temi govorila je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Ona smatra kako bi građani trebali plaćati odvoz sukladno proizvedenoj količini, ali da je »Grad pokazao da nije spreman količinu otpada staviti u bilo koju jednadžbu«. Također drži da se otpad ne može jednako rješavati u svim dijelovima grada te ukazala na niz provedbenih problema. Jedan od njih je i taj da u zgradama koje imaju kante vani netko u njih iz druge zgrade može ubacivati otpad. Pritom je nadodala: »Ključ je u konačnici što s otpadom na kraju Zagreb radi. Imam previše godina i u obećanja gradonačelnika ne vjerujem«.

Kazala je i da je plaćanje prema proizvedenoj količini jedini motiv građanima da odvajaju otpad te da se s Odlukom samo ispunjava zadana forma, nadodajući da se u provedbu svega krenulo prekasno i da se nada da neće doći do poskupljenja odvoza smeća.

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić podnio je amandman kojim bi se ugovorne kazne odgodile do 2020. , no pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, baš kao i većina iz Gradske skupštine odbacila je spomenuti prijedlog.

Za Tomislava Tomaševića iz stranke Zagreb je naš spomenuta odluka donosi poboljšanje u odnosu na to kako je prvotno bila napisana. Unatoč tome drži da je »nedostatna, neprovediva i nepravedna«. Tvrdi kako Zagreb neće biti spreman za ciljeve koji su postavljeni do 2020. godine te da je o tome više puta ponavljao tijekom godina.

Ipak, u njegovim riječima se našlo i nešto pozitivno. Kaže kao je pozitivno je da se dodatno ne naplaćuje odvoz bio otpada jer građani ne bi bili stimulirani odvajati. Tomašević, međutim, smatra da je Odluka nepopravljiva čak i s amandmanima, bez obzira koliko su dobri zbog sustava naplate odvoza otpada.

Upozorio je da »neprovediva« odluka stupa na snagu osam dana nakon što se izglasa, a kante nisu podijeljene, a uz to one su na javnim površinama dostupne i trećim osobama. Poručio je da neće podržati odluku unatoč propisanoj kazni od sto tisuća kuna za Grad, ako je ne usvoje.

Podsjetimo da je ova odluka izglasana u zadnji čas, budući prvog veljače budući se tada navršava rok kada će građani Zagreba morati razvrstavati otpad.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni