Usvojen zagrebački proračun za 2023. “težak” 2,2 milijarde eura

Usvojen zagrebački proračun za 2023. “težak” 2,2 milijarde eura

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova “za” i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), javlja tportal. Proačun predviđa kapitalna ulaganja u iznosu od čak 778 milijuna kuna.

Oporbeni zastupnici su prije glasovanja napustili sjednicu zbog toga što ih je, kako su rekli novinarima, u raspravi vrijeđao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) ih nije zaštitio.

U raspravi su kritizirali gradonačelnikov prijedlog proračuna. Oporba ga je doživjela nerealnim te ogledalom politike upravljanja gradom – smišljenoj obmani i manipulaciji jer se neće moći ostvariti, piše tportal.

Tomašević je predložio je proračun koji u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih gradskih ustanova, iznosi 16,6 milijardi kuna, a u užem smislu (samo Grad bez ustanova) iznosi 11,2 milijarde kuna. Proračun je u 2022. iznosio 11,1 milijardu kuna.

Od 38 amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna, usvojeno je njih devet, od kojih dva oporbena. Prihvaćeni amandmani ukupno su vrijedni 60 milijuna kuna. Među njima je ji SDP-ov amandman kojim će se pripremiti izgradnja doma za starije osobe na zapadu grada, podići imovinski cenzus za isplatu novčanih naknada umirovljenicima sa 1700 na 1800 kuna te ukloniti mulj iz jezera Jarun.  

Na sjednici je razriješen potpredsjednik Gradske skupštine Nenad Predovan iz stranke Bandić Milan 365,a za novog je potpredsjednika izabran Igor Peternel iz Domovinskog pokreta. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni