Usvojen zagrebački proračun “težak” sedam milijardi kuna

Usvojen zagrebački proračun “težak” sedam milijardi kuna

Proračun koji je za 1,6 posto veći u odnosu na onaj iz 2013.godine iznosi 7 milijardi kuna i i veći je od prvobitnog prijedloga / Davora Bernardića najviše je zasmetalo odbijanje SDP-ovih prijedloga koji su se odnosili na djecu i mlade

Milan Bandić: „Ni jedan radnik u gradskoj upravi neće biti oštećen, ali spavači će morati spakirati kofere.“

V. Vukoje

Zagrebački skupštinari s 27 glasova za podržali su prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2014. godinu. Proračun koji je za 1,6 posto veći u odnosu na onaj iz 2013.godine iznosi 7 milijardi kuna i i veći je od prvobitnog prijedloga.

Gradonačelnik Milan Bandić je bio zadovoljan nakon izglasavanja te se osvrnuo na kritike u svezi redukcije troškova gradske uprave. „Ni jedan radnik u gradskoj upravi neće biti oštećen, ali spavači će morati spakirati kofere.“ Svoje zadovoljstvo nakon usvajanja prijedloga proračuna nije krio niti pročelnik Gradskog ureda za financije, Slavko Kojić. On je pojasnio kako je siguran da je napravljen dobar posao. Zastupnici iz redova SDP-a su se žalili kako njihove stavke iz amandmani nisu ugrađene u proračun. „Amandmani SDP-a nisu prihvaćeni jer su protiv zakona i podsjećaju na instrukcije iz Rijeke“, oštro je poručio Kojić.

SDP i HDZ protiv

Davor Bernardić

Davor Bernardić

Klubovi SDP-a i HDZ-a nisu podržali proračun. SDP je predložio deset amandmana, koji su odbijeni. Predložili su gradnju dječijih vrtića u Sesvetskom Kraljevcu i Kašini, izgradnju osnovnih škola u Čulincu i  Ivanjoj Reci, nadogradnju OŠ Ante Kovačić u Španskom, povećanje sredstava za hospicij i palijativnu skrb, smanjenje cijena umirovljeničkih domova u iznosu od 20 posto te povećanje sredstava za stipendiranje učenika i studenata lošijeg socijalnog statusa. Davora Bernardića (SDP) najviše je zasmetalo odbijanje SDP-ovih prijedloga koji su se odnosili na djecu i mlade. Zadatak Zagreba je spriječiti odlazak najboljih, dobra vlast stvara okvire da društvo vode najbolji. Nema uspjeha za ovo društvo bez darovitih ljudi i darovite djece. Koliko mladih danas odlazi izvan granica naše zemlje, a upravo su oni završili najbolje fakultete. Ne smijemo to dopustiti. Treba ulagati u vrtiće i škole“, zaključio je Bernardić.

Zoran Piličić iz HDZ-a je poručio skupštinarima kako je proračun ziheraški, a njegovi kolege iz stranke su se požalili kako su prihvaćeni amandmani samo koalicijskih partnera te kako je proračun zarobljenik Zagrebačkog holdinga.

Vladimir Ferdelji: Proračun je uravnotežen

Nestranački gradski zastupnik Vladimir Ferdelji izrazio je zadovoljstvo što je prihvaćen niz amandmana koji su predložili u klubu HSLS-HSS, a koji su se odnosili na povećanje potpora poljoprivrednicima, obrtnicima te za razvoj turizma. No, Ferdelji nije bio zadovoljan sa svim djelovima u proračunu. „Očekivali smo uštede i smanjenje plaća gradskih službenika od 5 posto. Ako se ne započne s redukcijom troškova gradske uprave, ne može se doći do efikasnosti“, poručio je Ferdelji.

Gradonačelnik Bandić se osvrnuo na te primjedbe, naglašavajući kako se plaće ne mogu rezati odmah te kako su potrebni pregovori sa sindikatima. Napomenuo je kako bez kriterija i razloga neće biti zapošljavanja u gradskoj upravi i Holdingu. Obećao je kako će skupštinari svaki mjesec dobiti listu zaposlenih.