Usvojen proračun Zagreba za 2018., ZET i Velesajam izlaze iz Holdinga

Usvojen proračun Zagreba za 2018., ZET i Velesajam izlaze iz Holdinga

Većinom glasova u četvrtak je u Gradskoj skupštini usvojen proračun Grada Zagreba za 2018. godinu. On će iznositi 7,57 milijardi kuna bez proračunskih korisnika, to jest 9,3 milijarde kuna kada se dodaju i oni. Proračun nije podržala oporba čiji su amandmani mahom odbijeni, dok su usvojeni svi amandmani iz redova vladajuće koalicije.

Zagrebačkom holdingu dana je načelna suglasnost za odvajanje ZET-a i Velesajma koji bi trebali postati samostalna trgovačka društva s ograničenom ogovornošću. Ovaj prijedlog prihvaćen je sa 27 glasova »za«, 12 »protiv« i tri »suzdržana«. Prije samog glasanja o ovoj temi se polemiziralo, a na početku je govorila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić. Ona je naglasila da iako se spomenute firme izdvajaju iz Holdinga, Grad i dalje ostaje njihov direktni vlasnik, odnosno vlasnik svih triju poduzeća – ZET-a, Zagrebačkog velesajma i Holdinga.

Osim toga, Holdingu je odobreno i novo zaduživanje za refinanciranje postojećih kredita. Novi reprogramirani kredit iznosit će 250 milijuna kuna, koji će biti podijeljen na tri kredita od 45 milijuna, 55 milijuna i 150 milijuna kuna.

Jedina točka koja je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine odbačena jest prijedlog da se u održavanje objekata i uređaja za odvodnju oborinskih voda uključe i privatnici. Prijedlog je odbačen većinom glasova gradskih zastupnika.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni