Usvojen proračun Grada Zagreba “težak” gotovo 7 milijardi kuna

Usvojen proračun Grada Zagreba “težak” gotovo 7 milijardi kuna

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić je pak, govoreći u ime Kluba zastupnika SDP-a, proračun ocijenio – »netransparentnim«

Većinom glasova gradskih zastupnika u utorak je prihvaćen proračun Grada Zagreba »težak« gotovo sedam milijardi kuna. Gradonačelnik Milan Bandić uspio je osigurati većinu dovoljnu za usvajanje proračuna te na taj način izbjeći prijevremene izbore u Zagrebu. Za prijedlog proračuna glasalo je 30 gradskih zastupnika, dok ih je 19 bilo protiv. Proračun koji je za 150 milijuna kuna veći u odnosu na ovogodišnji podržali s zastupnici s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, HDZ-a, jedan zastupnik HSS-a. Protiv u su bili zastupnici iz redova SDP-a, HNS-a, HSLS-a, jedan zastupnik HSS-a te nezavisni Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji.

Prijedlog proračuna izmijenjen je u odnosu na onaj koji nije prošao prvo čitanje s jednakim iznosom kaoo i ovogodišnji – 6,85 milijardi kuna, ali je rebalansom, koji je također danas usvojen smanjen za 150 milijuna kuna ma 6,7 milijardi, odnosno 2,19 posto manje u podnosu na prvotno usvojeni proračun.

Zadovoljstvo proračunom izrazio je Klub HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i BUZ-a. U ime Kluba HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i BUZ-a Dražen Bilokapić rekao je da su kao amandmane predložili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu, odnosno »prelijevanje« 100 milijuna kuna u vijeća gradskih četvrti te povećanje kapitalnih ulaganja te povećanje sredstava prevencije zdravlja hrvatskih branitelja. Tražili su i povećanja javnih potreba u sportu za 30 milijuna kuna.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić je pak, govoreći u ime Kluba zastupnika SDP-a, proračun ocijenio – »netransparentnim«.

Bernardić: Izostale investicije i povećane potpore za zapošljavanje

Poručio je da njegova stranka podržava transparentnost i detaljnu razradu, što je »izostalo«. Kazao je i kako SDP podržava i povećanu potporu investicijama te zapošljavanju i obrtnicima koje su također – izostale. Zaključio je da su to tri ključne stvari na koje su upozoravali prilikom prvog čitanja, a sve tri su u ovom proračunu izostale. »Želimo vidjeti investicije poput žičare, rotora, sportske dvorane, terme, kongresne centre, a pogotovo centar za gospodarenje otpadom. Ne koristimo sredstva EU i to je još jedna stvar koja ne ide u planiranje proračuna grada Zagreba«, rekao je Bernardić.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor (HSLS) ukazao je na činjenicu da je proračun (i) politički dokument. »Tri godine smo odluku o urbanističkom planu grada Zagreba, obećavali smo građanima Trnja i Sesveta da ćemo riješiti njihove probleme, a nakon tri ili četiri odluke, nismo napravili ništa. Ovdje se mogu usvojiti svi amandmani, ali ništa neće biti ispunjeno. Govorimo da ćemo napraviti žičaru, a nećemo jer nismo riješili imovinsko pravne odnose«, istaknuo je Kosor i dodao kako je puno toga napravljeno, ali i da mnogo toga što je Skupština usvojila nije napravljeno, a sankcije za to su izostale.

U ime Kluba zastupnika HSLS-a predložio je da se za Grad Zagreb izglasa privremeno, tromjesečno financiranje, a takvom su se prijedlogu usprotivili i SDP-ovci Dominik Etlingrer i Zvane Brumnić koji su Kosora prozvali što nije izašao s nikakvim prijedlogom, a sada traži donošenje tromjesečnog poračnuna. Ukazali su i na činjenicu da je Kosor dizao ruku za mnogo stvari na koje sada upozorava.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je pak kritičarima proračunima poručio da im argumenti nisu dovoljno jaki. »Ti argumenti ovdje ne stoje i vi znate da ne stoje. Trebali ste naći jače argumente, razočaran sam«, zaključio je gradonačelnik Bandić i poručio kako je on, za razliku od njih, bio svaki dan s građanima ne bi li riješio njihove probleme te da je odmah znao tko će biti »za« proračun, a tko »protiv«. (zg-magazin / hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni