Usvojen prijedlog zagrebačkog proračuna za 2014.

Usvojen prijedlog zagrebačkog proračuna za 2014.

Zagrebački proračun za 2014. godinu iznosi 6,89 milijardi kuna, što je povećanje  od 2 % u odnosu na prošlogodišnji proračun.  Prihvaćene su i odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnih urbanističkih planova Grada Zagreba i Sesveta

Sa 26 glasova za, osam  protiv i 12 suzdržanih, Gradska skupština jučer je usvojila prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2014. godinu u iznosu od 6,89 milijardi kuna, što je povećanje  od 2 % u odnosu na prošlogodišnji proračun.  Prihvaćene su i odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnih urbanističkih planova Grada Zagreba i Sesveta.

„U proračunu se vidi da nisu planirana sredstva za kapitalne investicije . Moramo se ukrcati na zadnji vlak za sredstva iz fondova EU-a“, poručio je Bernardić.

Gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je kako se proračun za 2014. godinu može nazvati proračunom kontinuiteta, u dijelu koji se odnosi na zaštitu socijalno najugroženijih, zdravstvo i obrazovanje.

SDP-ovac Davor Bernardić smatra da je proračun realan jer zadržava socijalni minimum, „ali nije razvojan.“  „U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji. Nije čudo da 12.000 mladih svake godine napušta Hrvatsku“, kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Dodao je kako Zagreb ima jedinstvenu šansu, ali i odgovornost biti pokretačem razvoja u Hrvatskoj, te sudjelovati u rješavanju jednog od najvažnijih pitanja, nezaposlenosti. „U proračunu se vidi da nisu planirana sredstva za kapitalne investicije kao što su laka željeznica, kongresni centar, poduzetnički inkubator. Moramo se ukrcati na zadnji vlak za sredstva iz fondova EU-a“, poručio je Bernardić.

Vladimir Ferdelji (nezavisni)  kritizirao je da se u proračunu ne vidi smanjenje plaća i broja zaposlenih. „Čuli smo da za 10 posto treba sniziti plaće i sniziti broj zaposlenih. Ako je tako onda troškovi zaposlenih trebaju biti bar 5 posto manji u 2014.,a to se u ovom proračunu ne vidi“, rekao je Ferdelji i dodao kako više novaca treba osigurati više za gradske četvrti i male komunalne akcije i informatizaciju gradske uprave.

Ni razvojan, ni socijalan

Uz to što nije razvojan, proračun nije ni socijalan, mišljenja je Andrija Mikulić (HDZ). Grad Zagreb opredijelio  se samo deklarativno za poticanje malog obrtništva što je vidljivo iz malog povećanja sredstava za tu stavku. „Koja je svrha ureda u Bruxellesu na koji se troši više od milijun kuna? Vlast probleme rješava svaljujući ih na građane povećanjem cijena usluga. Iz proračuna nije vidljivo koji su ciljevi razvoja grada“, rekao je Mikulić.

Tomislav Stojak (HNS) je predložio da se za 50 posto smanje naknade zastupnicima za sudjelovanje na skupštinskim sjednicama. Njegov stranački kolega Dragan Kovačević zatražio je od gradske uprave da se više koncentrira na prihode i privlačenje stranih investicija, kao i sredstava iz EU fondova.

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić na kraju rasprave o proračunu pozvao je gradske zastupnike da se svojim amandmanima uključe u izmjenama proračuna.

Objekti za starije i nemoćne

Usvojena je i odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Martinovke – zone istok. Prihvaćen je i zaključak o prijenosu osnivačkih prava i poslovnih udjela trgovačkih društava AGM, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo i Zagrebačka stanogradnja u vlasništvu Grada Zagreba, na Zagrebački holding.

U večernjim satima raspravljalo se o prijedlogu zaključka o prihvatu obvezujuće ponude za kupnju objekata za smještaj starijih i nemoćnih osoba na području Grada Zagreba, koji je većinom glasova prihvaćen.

Davor Bernardić je istaknuo kako je cijena od 2.300 eura po kvadratu u uvjetima krize za SDP neprihvatljiva. „To ne možemo podržati ali zato predlažemo model izgradnje domova umirovljenika na gradskom zemljištu, a ne kupovinu zemljišta od privatnih vlasnika“, dodao je.

Prihvaćene su i izmjene odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata kojom se restoranima i barovima u središtu grada te na području RŠC Jarun, parkova Bundek i Maksimir, omogućuje rad do dva sata ujutro. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni