Usvojen prijedlog odluke o komunalnom redu

Usvojen prijedlog odluke o komunalnom redu

„Temeljno pitanje je pitanje grafita. Dobro je da se u ovoj odluci to definira u onom represivnom dijelu.  Svatko tko bude uhvaćen biti će novčano kažnjen. Međutim važna je strategija kako se 520 000 kuna, koliko bi se trebalo potrošiti za uklanjanje grafita, ne bi potrošilo uzalud. Inače ćemo mi kao zastupnici dati poruku da su vandalistički grafiti zapravo umjetnost“, istaknuo je Ostojić.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za komunalne poslove, predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji na sjednicu je pozvao Alena Ostojića, zastupnika u Gradskoj skupštini kako bi pojasnio neke stavke iz prijedloga odluke o komunalnom redu. Upravo se o tom prijedlogu jučer raspravljalo na desetoj sjednici ovog Odbora.  „Treba pozdraviti donošenje odluke o komunalnom redu na današnji dnevni red. Dobro je da predlagatelj kroz ovu odluku otvara pitanje kamera u Gradu Zagrebu i definira njihovu ulogu. U pogledu korištenja kamera u funkciji zaštite imovine Grada, predlagatelj se s ovim promjenama nije uskladio sa Zakonom o privatnoj zaštiti i Pravilnikom u načinu i uvjetima instaliranja kamera. Komunlani redari ne mogu utvrđivati ispravnost i funkcionalnost kamera, a da bi to mogli moraju se uskladiti s propisima koji nalažu da to mogu raditi isključivo zaštitari tehničari. Temeljno pitanje je pitanje grafita. Dobro je da se u ovoj odluci to definira u onom represivnom dijelu.  Svatko tko bude uhvaćen biti će novčano kažnjen. Međutim važna je strategija kako se 520 000 kuna, koliko bi se trebalo potrošiti za uklanjanje grafita, ne bi potrošilo uzalud. Inače ćemo mi kao zastupnici dati poruku da su vandalistički grafiti zapravo umjetnost“, istaknuo je Ostojić.

Ostojić se požalio i na preventivno-tehničko održavanje dječjih igrališta, koje po njegovom mišljenju nije na razini u ovom prijedlogu. Iznio je podatak kako je u gradu preko 500 dječjih igrališta te kako je godišnje ozlijedi preko 1 600 djece prema podacima koje je dobio iz zagrebačkih bolnica.

U svezi ovlasti komunalnih redara Ostojić  je rekao kako smatra da su ovakve ovlasti nedovoljne. „Trebali bismo podržati gradonačelnika u nastojanjima da se napravi iskorak u promjeni nacionalnog zakonodavstva i da se u suglasju s Udrugom gradova pokuša izboriti zakon o gradskom i općinskom redarstvu, koji bi značio veće ovlasti za komunalne redare“, zaključio je Ostojić.

Zahtjev za promjenama određenih članaka

Mario Župan

Mario Župan

Član odbora Mario Župan iznio je nezadovoljstvo s člankom 32 odluke o komunalnom redu te je zatražio da se iz njega izbriše naziv Trga bana Josipa Jelačića. Radi se o članku u kojem se navodi na kojim se mjestima u vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana mogu postaviti privremene građevine. „Imamo i članke 36, 38 i 39 koji su sporni. Ti se članci odnose na to da lokacije za postavljanje kioska za djelatnosti trgovine na malo i uslužne djelatnosti, odlukom određuje Gradska skupština na prijedlog gradonačelnika. Mi želimo da se uz prijedlog gradonačelnika, nadoda dio uz prethodno mišljenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove“, pojasnio je Župan.

„Ne slažem se sa šatorima, ali na većim mjestima su svake godine nekakvi koncerti. Tako da nešto moramo postaviti tamo“, iznio je svoje mišljenje Zvane Brumnić, član Odbora.

Članovi odbora su prihvatili prijedlog odluke o komunalnom redu uz napomenu da se uvrste zatraženi prijedlozi amandmana iz klubova HDZ-a i SDP-a.

V. Vukoje