Usvojen gradski proračun za 2013.

I dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna. U sadašnjoj situaciji javni prijevoz stvara gubitak od četiri milijuna kuna dnevno / Odgođeno je odlučivanje o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu jer je zaprimljeno malo zahtjeva za legalizaciju objekata zbog visokog komunalnog doprinosa, a odgođeno je i odlučivanje o promijeni naplate parkiranja i o parkirališnim zonama

Gradska skupština jučer je većinom glasova usvojila zagrebački proračun za 2013. s prihodima od 6,67 milijardi kuna i rashodima od 6,66 milijardi, a prihvaćeno je i izvješće o radu Zagrebačkoga holdinga. Protiv prihvaćanja proračuna glasovali su gradski zastupnici HZD-a ocijenivši ga „predizbornim“.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić napomenuo je da su u drugom čitanju prihvaćeni skupštinski amandmani u iznosu od 86,5 milijuna kuna, a najveći dio njih odnosi se na izgradnju objekata na Kajzerci i za podmirenje dugovanja zdravstvenih ustanova.

Igor Rađenović (SDP upozorio je da još uvijek nije riješen problem finaciranja javnog prijevoza, pa je jasno da ZET mora razmisliti o drugim rješenjima i stavkama u proračunu.

Margareta Mađerić (HDZ) smatra da u proračunu nije vidljiv gospodarski zamah, niti se potiče malo i srednje poduzetništvo.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da su se „uz više mudrosti i razumijevanja“ možda za koji postotak mogli povećati i prihodi.

Skupštinska većina prihvatila je danas izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine, a predsjednik Uprave Ivo Čović rekao je da većina podružnica posluje pozitivno, ali da im i dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna. „Stalno vozimo u uvjetima neusklađenih prihoda i rashoda“, požalio se Čović i naglasio kako javni prijevoz dnevno košta četiri milijuna kuna.

Naveo je kako je u svim Holdingovim podružnicama ostvareno više od 1,3 milijardu kuna dobitka, ali, nažalost, i dvije milijarde kuna gubitaka. Tu su, osim ZET-a, ubrojeni i gubici od 300 milijuna kuna u financiranju javnih potreba u sportu, a u Holdingu se, kaže, još bore i s neefikasnim investiranjem. Osim toga, smanjene su im i subvencije.

„U izvješću o radu Zagrebačkog holdinga nema ništa što bi nam moglo uljepšati dan“, konstatirala je Danira Bilić (HDZ).  Napomenula je da su od uprave Holdinga očekivali poslovne odluke koje će donijeti promjene. „Pa valjda Holding tu ima nešto za reći umjesto da rješenje vidi jedino u povećanju cijena ili u gradskim subvencijama“, dodala je.

Margareta Mađerić (HDZ) zamjerila je novo zapošljavanje petoro ljudi u direkciji, bez javnog natječaja, a slično je i u podružnicama.

Čović je gradskim zastupnicama HDZ-a odgovorio da nije istina da su povećavali cijene usluga, osim u slučaju javnog prijevoza i vodoopskrbe i odvodnje. Dodao je i da su dosta novca potrošili za Zimsku službu, a da je, nakon udarnog čišćenja, uvijek pitanje treba li ili ne ostaviti prirodi da sama riješi stvar.

Na sjednici je odgođeno odlučivanje o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu dok se ne postigne koncenzus između Gradske uprave i Gradske skupštine. Dosad je, naime, zaprimljeno malo zahtjeva za legalizaciju objekata zbog visokog komunalnog doprinosa, a odgođeno je i odlučivanje o prijedlogu izmjena odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja i o parkirališnim zonama.

Zbog smanjenih proračunskih prihoda i potrebe štednje u uvjetima recesije, prihvaćena je odluka o smanjenju za pet posto osnovice za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika te naknade gradskim zastupnicima, do kraja 2013.

Bandić: ‘“Neću vivšoj stranci raditi PR i dodatni cirkus“

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više nije želio komentirati odluku Predsjedništva SDP-a koje je zagrebačkom Gradskom odboru predložilo da za gradonačelnika kandidira sadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića umjesto predsjednika Gradske organizacije Davora Bernardića.

„Koliko znam kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba još uvijek je Davor Bernardić. Pustite ljude da se dogovore i riješe svoj problem. Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus. Imaju dosta cirkusa, neka ga riješe unutar svoga dvorišta, a sve ostalo ćemo na vrijeme”, kazao je Bandić novinarima u pauzi sjednice zagrebačke Gradske skupštine upitan kako komentira jučerašnju odluku Predsjedništva SDP-a. (hina /zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni