Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o bolesti štitnjače – 25. svibnja

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o bolesti štitnjače – 25. svibnja

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o bolesti štitnjače 25. svibnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu, 21. svibnja, u organizaciji Udruge za bolesti štitnjače, održana je manifestacija posvećena prevenciji i liječenju ovih bolesti.

Prodajom lavande i božura prikupljala su se sredstva za rad Udruge, članovi udruge dijelili su informativne brošure, a specijalizirani liječnici su savjetovali građane i bolje ih upoznali s bolestima, njihovom prevencijom i tegobama s kojima žive oboljeli. Kako je rečeno, u Hrvatskoj je prema procjenama 30 tisuća oboljelih od raznih bolesti štitnjače.

Organizatorima se pridružio i pokrovitelj manifestacije, gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio važnost pravovremenog pregleda i zdravog načina života te pozvao mlađe generacije da čuvaju zdravlje.

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. svibnja kao Svjetski dan štitnjače odnosno Tjedan svjesnosti o bolestima štitnjače. Obilježavanje ovog dana, čiji je inicijator krovna svjetska asocijacija udruga za bolesti štitnjače Thyroid Federation International, podupiru i najutjecajnije svjetske medicinske organizacije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europsko društvo za štitnjaču (ETA), Američko društvo za štitnjaču (ATA) i mnoge druge.

Danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacije naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, osobito žene.

Svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače. Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu 10/100.000 stanovnika godišnje.

S bolestima štitnjače povezano je i dugogodišnje, nerijetko i cjeloživotno uzimanje hormonske terapije te redovite liječničke kontrole što u bolesnika često izaziva određene probleme, kako psihološke tako i socijalne i druge prirode. Živjeti s bolestima štitnjače zahtjeva kako od samog bolesnika tako i od njegove obitelji, radne okoline te cjelokupne društvene zajednice aktivan angažman u poboljšanju kvalitete života oboljele osobe.

Cilj obilježavanja Dana odnosno Tjedna svjesnosti o bolesti štitnjače je među građanima proširiti svijest o bolestima štitnjače, njihovoj prevenciji i liječenju.

(Zg magazin)