Uštedite svoj novac: Kako odabrati najbolji protočni bojler?

Uštedite svoj novac: Kako odabrati najbolji protočni bojler?

Protočni bojleri sve su popularniji izbor kupaca, koji žele uštedjeti energiju i novac na računima za grijanje, prilikom opremanja domova. Za razliku od tradicionalnih bojlera koji za zagrijavanje vode koriste spremnik u kojem je voda i pohranjena, protočni bojleri grijačem zagrijavaju vodu prema potrebi, točnije na zahtjev. Uređaj funkcionira tako da hladna voda prelazi kroz protočni bojler, a grijač u tijelu bojlera daje vodi toplinu i zagrijava je. Voda se zagrijava do odabrane temperature u nekoliko sekundi, osiguravajući stalnu dostupnost tople vode.

Međutim, s obzirom na veliki izbor protočnih bojlera na tržištu, odabir onog idealnog za vaš dom može biti izazovan zadatak. Koje faktore uzeti u obzir prilikom kupnje protočnog bojlera trebate uzeti u obzir, pročitajte u nastavku!

Kapacitet protočnog bojlera

Kapacitet i veličina protočnog bojlera koju odaberete u prvom redu ovisi o veličini vašeg doma, broju mjesta koje će protočni bojler opskrbljivati, kao i o broju članova vašeg kućanstva. Ovisno o brzini protoka i potrebnom porastu temperature, protočni bojler može osigurati dovoljno tople vode za korištenje na dva do tri mjesta istovremeno. Ako imate veće kućanstvo ili dom, trebat ćete bojler većeg kapaciteta ili veći broj jedinica. Odaberite protočni bojler koji je dovoljno velik za vaše potrebe, ali ne toliko velik da vam stvara dodatne troškove.

Energetska učinkovitost

Glavna prednost protočnog bojlera, naspram tradicionalnih bojlera je njihova energetska učinkovitost. Klasični bojleri kontinuirano koriste energiju kako bi stalno grijali ili održavali zadanu temperaturu vode, dok protočni bojleri zagrijavaju vodu samo onoliko koliko je potrebno i tako troše manje količine energije, što znači i uštedu prilikom plaćanja računa. Prilikom kupnje protočnog bojlera odaberite modele s visokim energetskim razredom, koji označavaju koliko učinkovito uređaj pretvara energiju u toplu vodu.

Brzina protoka i porast temperature

Brzina protoka i porast temperature još su jedan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupnje protočnog bojlera. Brzina protoka određuje kolika je količina vode koje protočni bojler može zagrijati u minuti, dok kada govorimo o porastu temperature, govorimo o razlici temperature ulazne hladne vode i željene temperature vode na izlazu. Što je veći protok i porast temperature, to je jedinica bojlera veća. Odaberite onaj protočni bojler koji će zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva, ali i pristajati prostoru kojem je namijenjen.

Instalacija protočnog bojlera

Instalacija protočnog bojlera je složen proces i ako niste u potpunosti sigurni da posjedujete vještine potrebne za spajanje cijevi i električnih priključaka, unajmite ovlaštenu stručnu osobu. Proces instalacije može se razlikovati ovisno o odabranom modelu protočnog bojlera, a neki zahtijevaju i pojedine izmjene postojećeg vodovodnog ili električnog sustava, dok je za druge potrebna ugradnja dodatnih vodova pa instalacija protočnog bojlera može donijeti i neke dodatne troškove, osim same cijene uređaja.

Marka i jamstvo

Naposljetku, prilikom odabira protočnog bojlera uzmite u obzir koju marku birate kako bi osigurali kvalitetu i pouzdanost vašeg uređaja i odaberite one uređaje koji imaju jamstvo koje pokriva sve dijelove uređaja. Neke marke dolaze s opcijom produženog jamstva za određene komponente ili cijelu jedinicu, čime je vaša investicija dodatno zaštićena.

Kako smo već naveli, odabir najboljeg protočnog bojlera ovisi nizu faktora, međutim ako izdvojite vrijeme kako bi istražili sve mogućnosti koje ovi uređaji nude i usporedite različite modele na tržištu, zasigurno ćete pronaći onaj koji u potpunosti zadovoljava sve vaše potrebe. (*Sponzorirani članak)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni