Uštede na javnoj rasvjeti u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Uštede na javnoj rasvjeti u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Projekt NEWLIGHT objedinio je 57 jedinica lokalne samouprave s ciljem modernizacije 35.000 tijela javne rasvjete, što će u konačnici dovesti do godišnje uštede na troškovima za energiju i održavanje u iznosu od 1,1 milijuna eura

Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija, uz stručnu podršku Regionalne energetske agencije Sjeverozapade Hrvatske (REGEA), prve u Hrvatskoj provode projekt modernizacije javne rasvjeta „NEWLIGHT“ procijenjene vrijednosti 20 milijuna eura. Prva faza projekta, koja se sastojala od izrade sve potrebne dokumentacije, ugovora i provođenja energetskih pregleda javne rasvjete, je gotova i sada je potrebno aktivirati sredstva iz Operativnog programa Konkretnost i kohezija 2014.-2020. mjera 4.c.4, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u sjedištu Zagrebačke županije.

Projekt NEWLIGHT objedinio je 57 jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije s ciljem modernizacije 35.000 tijela javne rasvjete, što će u konačnici dovesti do godišnje uštede na troškovima za energiju i održavanje u iznosu od 1,1 milijuna eura. Mjere energetske učinkovitosti predviđene projektom usmjerene su na zamjenu svjetiljki putem energetski učinkovitijih tehnologija kao što su LED i instalacija sustava regulacije snage izvora svjetlosti, s potencijalom ostvarenja energetskih i troškovnih ušteda od 60 %, a predviđeni su i pomoćni radovi poput rekonstrukcije stupova javne rasvjete i zamjene energetskih kabela.

Riječ je o prvom projektu rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete u Republici Hrvatskoj, trećem takvom u Europskoj uniji, čija je I. faza sufinancirana, također po prvi put u Hrvatskoj, sredstvima iz programa tehničke pomoći ELENA (European Local Energy Assistance) Europske investicijske banke.

„Iz programa ELENA dobili smo 711 tisuća eura, a preostalih 79 tisuća eura osigurale su županije. Na taj način osigurali smo da kompletan energetski pregled za sve gradove i općine bude potpuno besplatan“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pritom zahvalivši REGEA-i na izuzetno kvalitetnoj suradnji i stručnoj pomoći na ovom projektu. Istaknuo je i kako su ovakav sličan projekt u Europskoj uniji provele samo provincija Milano u Italiji i pokrajina Katalonija u Španjolskoj. Inače, u Zagrebačkoj županiji predviđena je rekonstrukcija 22.000 svjetiljki u 29 gradova i općina.

„Projekt je uspješno predstavljen u Bruxellesu na Odboru regija i prepoznat je kao ogledni primjer agregiranja projekata te primjer dobre prakse. Također, predstavljen je i ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijeli Žalac od koje je dobio punu potporu. Sljedeći korak je izrada strateškog financijskog instrumenta na nacionalnoj razini s ciljem žurnog aktiviranja sredstava iz EU omotnice kako bi se projekt NEWLIGHT uspješno priveo kraju“, istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na razini Krapinsko- zagorske županije projekt uključuje 28 gradova i općina te rekonstrukciju oko 12.000 svjetiljki.

„Dinamika provedbe projekta bolja je od očekivane, a posebno mi je drago da ćemo naš model energetske rekonstrukcije javne rasvjete imati priliku predstaviti 6. travnja ove godine u Dublinu na njihovom Danu energetske učinkovitosti. Bit će to prilika da i drugim energetskim agencijama s područja Irske i EU prezentiramo ovaj model okrupnjavanja malih projekata u jedan veliki, a za čime već sada postoji velik interes stranih kolega“, rekao je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja je zadužena za stručnu i tehničku podršku te provedbu projekta NEWLIGHT. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni