Ustavni sud obustavio poskupljenje odvoza otpada

Ustavni sud obustavio poskupljenje odvoza otpada

Grad Zagreb je najavio je u četvrtak da će poštovati odluku Ustavnog suda, pa 1. veljače neće doći do poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Naime, Ustavni sud je u četvrtak, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

Zbog te odluke odvoz otpada u gradu neće poskupjeti 1. veljače, kako je prije te odluke bilo odlučeno.

“S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, koju je donijela Vlada RH, Grad Zagreb, odnosno ZGH-Čistoća će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada vršiti kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama”, priopćila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom niza odredbi iz uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koje je Vlada donijela u svibnju 2017. i rujnu prošle godine, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, podnijelo je više gradova i općina, komunalnih tvrtki i pojedinaca. Ustavni sud je ocijenio da bi primjena dopunjene uredbe iz 2019. “izazvala štetne posljedice kako za interese građana tako i za razvoj sustava zbrinjavanja otpada, koji je od nepobitne važnosti za ispunjenje ustavne obveze osobite skrbi za zaštitu zdravlja ljudi, prirode i okoliša”.

Podsjetimo, Gradska skupština je 11. prosinca većinom glasova usvojila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada, uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum. Tom odlukom je u Zagrebu od 1. veljače trebao poskupjeti odvoz otpada. Fiksni dio odvoza otpada za kućanstva je trebao iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok je varijabilni dio cijene trebao ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Zbog toga se u organizaciji udruga i prosvjedovalo u Zagrebu. Na prosvjede su se odazvali brojni građani i izrazili svoje protivljenje toj odluci.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget najavili su prosvjed protiv gradonačelnika Bandića i za ovu subotu, 1. veljače, kada je trebala stupiti na snagu odluka o poskupljenju odvoza otpada. Uz to, najavili su da će prosvjedovati i protiv Generalnoga urbanističkog plana (GUP), čije su izmjene na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 6. veljače.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da nisu iznenađeni tim Rješenjem Ustavnog suda te da privremeno obustavljaju izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

“Prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pokrenuti su s jedne strane, od udruga zaštite potrošača i fizičkih osoba, a s druge strane od jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih društava, odnosno podneseni su od strane onoga tko plaća odvoz otpada i od strane onoga tko formira i naplaćuje cijenu odvoza otpada. Stoga je važno naglasiti, a što je vidljivo iz rješenja Ustavnog suda, da se prijedlozi i zahtjevi te izneseni argumenti temelje na dijametralno suprotnim stavovima”, kažu u Ministarstvu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni