Ustaše i partizani „zalutali“ i u Gradsku skupštinu

Ustaše i partizani „zalutali“ i u Gradsku skupštinu

HDZ-ovi će tražiti preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg / Bandić: „Preimenovanje je zaustavio Franjo Tuđman osobno“

Četvrta sjednica Gradske skupštine, održana u četvrtak ostala je upamćena manje po donesenim odlukama nego po polemici oko Josipa Broza Tita između zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića i predstavnika zagrebačkog HDZ-a koji su naposljetku najavili da će tražiti preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg.

„Osudite ustaški zločinački režim kao što osuđujete i komunističke zločine, odredite se i prema tome. Protiv sam i jednoga i drugoga“, nastavio  je Bandić, koji zamjera HDZ-u da se nije jasno i odlučno distancirao od ekstremne desnice.

Bandić je, međutim, gradske zastupnike podsjetio da Trg maršala Tita nije preimenovan u Kazališni trg upravo na zahtjev tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, koji je od tadašnjeg predsjednika Skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Dražena Budiše zatražio da se to, kako je rekao „ne dira“.

„Vama koji ste slijedili Tuđmana i njegovo ime poručujem da je Domovinski rat rezultat pomirbe koju je zagovarao Tuđman“, odvratio je Bandić HDZ-ovcima podsjetivši kako je Tuđman bio i Titov general.

Na to je iz skupštinskih klupa HDZ-ov zastupnik Ivan Ćelić dobacio: „ali on je evoluirao“. To je razljutilo gradonačelnika Bandića koji je odvratio povišenim tonom: „Hoćete reći da je on je evoluirao, a ja nisam? Nemojte me vrijeđati!“  Poručio je kako je potrebno zatvoriti taj „kovčeg krvave hrvatske povijesti“ koja je zaključena stvaranjem samostalne Republike Hrvatske. „Hrvatske ne bi bilo bez antifašizma, radićevštine i starčevićanstva“, rekao je.

Najavio je da će na sudu potražiti zadovoljštinu nakon što mu je Ćelić predložio da se ispriča Zagrepčanima, jer je na 6. susretu antifašista jugoistočne Europe, u subotu, 24. kolovoza na Bundeku, nosio bedž s Titovim likom.

„Ponosan sam na svaki svoj dan u komunističkoj partiji“

Na „aktualcu“ Gradske skupštine uzvratio je da će se Ćelić morati ispričati njemu. „Zašto insinuirate i lažete? Nikakav lik ni petokraka nisu bili na bedžu. Tamo piše 6. susreti antifašista JI Europe. Sam sam ga stavio, nisam lud, poklonit ću vam ga. Ako se time bavite, znači da nemate što predložiti građanima. Prestanite pucati u mrtvog konja. Mlad ste čovjek, okrenite se budućnosti!“, poručio je Bandić.

bandic_bundek_susret_antifa

„Osudite ustaški zločinački režim kao što osuđujete i komunističke zločine, odredite se i prema tome. Protiv sam i jednoga i drugoga“, nastavio  je Bandić, koji zamjera HDZ-u da se nije jasno i odlučno distancirao od ekstremne desnice.

Na prijedlog Ivana Tepeša (HSP-AS) da Grad Zagreb na 23. kolovoza obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u spomen na 1939. kada je sklopljen pakt Hitler-Staljin, gradonačelnik je odgovorio da je njegov prijedlog na stolu. „Prihvati li ga Gradska skupština to će se i obilježavati i naći će se lokacija za počast tim žrtvama, kao što je Tepeš i predložio“, rekao je.

Bandić je zaključio kako nije ni za jedan totalitarizam, ali i da se zna tko je što radio. „Devet godina sam bio u bivšoj partiji i ponosan sam na svaki svoj dan. Da sam radio zlo, pobjegao bih iz Zagreba ili bih ušao u stranku u koju su mnogi iz partije ušli i profitirali“, kaže Bandić. „Sve ćete o meni pročitati osim da volim muške i da sam rasist“, dodao je. (hina / zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni