Uspješno odvojen vrh sjevernog tornja katedrale

Uspješno odvojen vrh sjevernog tornja katedrale

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona koji je teško oštećen u potresu 22. ožujka uspješno je uklonjen u petak 17. travnja u Zagrebu na Kaptolu u koordiniranoj akciji alpinista, statičara, pripadnika Hrvatske vojske, stručnjaka za upravljanje dizalicama i MUP-a, prenosi IKA.

Voditelj projekta uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale Ivica Šerlija istaknuo je kako ovo nije prvi put da njegovi radnici rade na ovako zahtjevnom projektu u kojem dižu ljude u košare, a koji se trebaju nositi s vjetrom.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara, sjeverni toranj zagrebačke katedrale bio je oštećen na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Količine eksploziva koje su bile korištene za uklanjanje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale bile su minimalne, 580 grama.

Najveća opasnost bila je dizalica zbog visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Vazmeni četvrtak molitvu i blagoslov radnika kod kipa Blažene Djevice Marije molio je nebesku Majku za zagrovor, a blaženoga Alojzija Stepinca za pomoć kako bi uspješno bio uklonjen sjeverni toranj katedrale oštećene u potresu u nedjelju, 22. ožujka.

“Ranjenost katedrale ne tiče se samo kamena, nego ponajprije našega duha. Ova katedrala je stvarnost koja obuhvaća puno više od vjerničke zajednice i puno dublje od naše sadašnjosti. Zagrebačka katedrala stoji kao simbol, kao istinska poveznica cijeloga hrvatskoga naroda”, kazao je uvodeći u molitvu kardinal Bozanić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni