Uspješna prva godina rada zadruge “Proizvodi sela”

Uspješna prva godina rada zadruge “Proizvodi sela”

Proizvođači mlijeka – zadrugari raspolažu sa značajnim proizvodnim potencijalom i to trenutno s 550 muznih krava koje dnevno osiguravaju proizvodnju od preko 10.000 litara prvoklasnog svježeg mlijeka koje nosi znak „Mlijeko hrvatskih farmi“

Mljekarsko stočarska zadruga” Proizvodi sela” slavi ovih dana svoju prvu godinu rada. Osnovana je u Zaprešiću 5. svibnja 2014. godine gdje joj je danas i sjedište, od strane 11 osnivača, proizvođača mlijeka iz Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Krapinsko zagorske županije.

Glavna misija zadruge je dovesti u domove potrošača nedirnuto svježe mlijeko i mliječne proizvode sa zagorskih i prigorskih pašnjaka kroz direktnu prodaju putem mreže mljekomata i siromata u Gradu Zagrebu, gradovima i općinama Zagrebačke i Krapinsko zagorske Županije te susjedne Slovenije, a neki od važnijih ciljeva su promocija i zajednički marketing vezan uz domaću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda na Hrvatskim farmama, osiguranje servisa i uzajamne pomoći mehanizacijom, osnivanje vlastite veterinarske službe, otvaranje novih radnih mjesta, pomoć članovima u pripremi projekata i apliciranju na EU fondove, osnivanje proizvođačke organizacije, stručno osposobljavanje članova, itd.

Proizvođači mlijeka – zadrugari raspolažu sa značajnim proizvodnim potencijalom i to trenutno s 550 muznih krava koje dnevno osiguravaju proizvodnju od preko 10.000 litara prvoklasnog svježeg mlijeka koje nosi znak „Mlijeko hrvatskih farmi“. Na godišnjoj razini proizvedu preko 4.000.000 litara mlijeka.

Novi mljekomati

Prije osnivanja zadrugari su imali postavljena dva mljekomata – jedan u Zaprešiću, a jedan u Sesvetama, a danas godinu dana kasnije postavljeno je još šest mljekomata u Zagrebu, a u planu je do kraja ove godine postaviti još dva u Zagrebu i po jedan u Velikoj Gorici i Zaprešiću.Dosadašnja prodaja mlijeka kroz ove mljekomate kreće se dnevno od 300 – 400 litara, što nam govori da svakodnevno dolazi 200 do 300 kupaca na pojedino prodajno mjesto s čime su zadrugari vrlo zadovoljni.

U ovim teškim ekonomskim vremenima zadrugari su do sada investirali više od 1.000.000 kuna u mrežu mljekomata i siromata, a sama zadruga je uložila i planira još uložiti preko 400.000 kuna u servis za dopremu mlijeka na prodajna mjesta, redovno održavanje i servisiranje mljekomata i siromata čime će zaposliti šest novih radnika i nabaviti dva kombi vozila te u marketing prodaje mlijeka i proizvoda od mlijeka za sva prodajna mjesta.

Dio zadrugara osim izravne prodaje sirovog mlijeka jedan dio mlijeka prerađuje u svježi sir i vrhnje, a hrabriji razmišljaju i o uređenju i otvaranju minisirana.

Nakon ovakvih iznimnih rezultata koje je na danas održanoj prezentaciji iznio Upravitelj Zadruge mr. sig. Darko Pavičević, zadrugari su primili čestitke Grada Zaprešića, Željka Turka, pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, mr. sc. Gordane Županac, Anđelka Ferek-Jambreka, dipl.ing., zamjenik župana za gospodarstvo krapinsko-zagorske županije i pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emila Tuka. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni