Uspjesi hrvatskih džezista

Uspjesi hrvatskih džezista

(Miron Hauser / Foto: HRT)

Jedan od vrhunaca bile su dvije skladbe koje su izveli braća Hauser, poznatiji Stjepan Hauser na čelu i Miron na trombonu

Ova sezona nastupa Big-Banda Hrvatske radio televizije bliži se kraju. To je ujedno i prva sezona pod umjetničkim vodstvom Andreasa Marinella. Najugodnije iznenađenje su koncerti u kojima su u prvom planu bili hrvatski jazz glazbenici.

O nastupima novih mladih vokalistica L. Janjanin i D. Rizvić te vibrafoniste Š. Matešića, koji su ujedno bili i skladatelji, te posebno koncertu posvećenom A. Dediću već je bilo riječi na ovom portalu. Ovaj puta nekoliko riječi o koncertu održanom 4. svibnja 2016. pod naslovom „Tu Fragancia“. Bila je to večer u kojoj je stalni trombonist Big-Banda Miron Hauser nastupio u trostrukoj ulozi. Kao skladatelj, dirigent i trombonist.

Prepuna dvorana „Gorgone“ uživala je i vrlo je srdačno pozdravila taj koncert koji je imao latinoamerički „štih“. Kao skladatelj, autor svih skladbi M. Hauser veliki je ljubitelj, osobito kubanske glazbe. Zato su bila čak četiri udaraljkaša. Već od prve skladbe stvorila je kemija između orkestra i publike. Protokom vremena ta je interakcija stalno rasla.

Može se složiti s mišljenjem jednog jazz glazbenika i glazbenog urednika starije generacije. Skladbe i aranžmani zaslužuju ocjenu izvrstan, a izvedba u kojoj su se kao solisti istakli gotovo svi članovi orkestra, bila je vrlo, vrlo dobra.

Jedan od vrhunaca bile su dvije skladbe koje su izveli braća Hauser, poznatiji Stjepan Hauser na čelu i Miron na trombonu. Miron je izjavio da je posebno napisao jednu skladbu za njih dvojicu, koji nisu nikada nastupali zajedno uz takav sastav.

Završetak koncerta obilježila je skladba „Krv i med“. Pokušaj i to vrlo uspješan, povezivanja našeg folklora s kubanskom glazbom.

Onima koji promišljaju novu sezonu savjet. Jazz glazbenici su najbolji kada sviraju vlastiti materijal. To treba podupirati. Strni gosti su dobro došli i potiču naše glazbenike na još bolji rad.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni