„Uspjeh u turizmu ne može pokriti ostale loše rezultate“

„Uspjeh u turizmu ne može pokriti ostale loše rezultate“

Na negativno stanje u hrvatskom gospodarstvu osvrnuo se ekonomski analitičar Damir Novotny, koji je istaknuo kako je Hrvatska već 6. godinu zaredom u krizi, ali i da postoje velike šanse za oporavak / Predstavljeni programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva u Županiji za 2014. godinu. Planiraju se bespovratne potpore poduzetnicima u iznosu od 18 milijuna kuna

U dvorani Grand zagrebačkog hotela International danas je održan 12. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije, koji je okupio brojne obrtnike, poduzetnike, lokalne političare i gradonačelnike iz Županije. Susret je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je naglasio kako je ovo još jedna teška godina za hrvatsko gospodarstvo u kojoj se unatoč prognozama Vlade RH nije dogodio pozitivan pomak u gospodarstvu i rast BDP-a. „Iako smo ostvarili dobre rezultate u turizmu, oni nisu mogli pokriti negativne trendove u ostalim gospodarskim granama“, naglasio je Kožić.

Damir Fašaić osvrnuo se na stanje u gospodarstvu Zagrebačke županije u kojoj je vidljiv pad broja obrta u 2012. godini kada je bilo registrirano 5735 obrta, što je za 1696 manje u odnosu na 2008. godinu kada je započela ekonomska kriza.

Korizma za gospodarstvenike

„Iako je danas prvi dan korizme, koja će trajati 40 dana, ne može se ne primjetiti kako su hrvatski gospodarstvenici već duže vrijeme u korizmi“, rekao je voditelj ovogodišnjeg susreta Mislav Togonal na početku susreta, predstavljajući ekonomskog analitičara iz T&MC Groupe Damira Novotnyja.

Na negativno stanje u hrvatskom gospodarstvu osvrnuo se i Novotny, koji je istaknuo da je Hrvatska već šestu godinu za redom u krizi, ali i da postoje velike šanse za oporavak. Potvrdio je da Hrvatska ima negativnu ekonomsku aktivnost te kako je poništen ekonomski rast, koji je Hrvatska imala u periodu od 2002. do 2008. godine. „Ako se usporedimo s ostalim srednjoeuropskim državama situacija je loša. Možemo se jedino usporediti sa Slovenijom i Mađarskom jer one podjednako loše stoje kao i Hrvatska zbog loše makroekonomske politike. Ekonomska struktura u Hrvatskoj ne stvara nova radna mjesta i ne može konkurirati. Zbog toga pada i industrijska proizvodnja. Mi imamo rast nezaposlenih, a ja očekujem porast nezaposlenih do brojke od 500 000. Naime, puno je poduzeća koja trenutačno ne isplaćuju plaće svojim radnicima i ta će poduzeća sigurno uskoro morati u stečaj. Na temelju toga mislim da će rasti i broj nezaposlenih“, iznio je svoje negativne ekonomske prognoze Novotny.

Nužne su reforme

Damir Novotny
Damir Novotny

On je istaknuo da, bez obzira na to što se s time sindikati neće složiti, Hrvatska ima visoke troškove plaća. Osim toga, naglasio je kako je opća država povećala državni proračun unatoč padu ekonomske aktivnosti, a taj je porast financiran zaduživanjem. „Unutarnji dug je narastao na neizdrživih 70 posto BDP-a, a ja mislim da će narasti i do 80 posto. Napomenut ću kako su europski kriteriji iz Maastrichta propisali iznos unutarnjeg duga države do 60 posto  BDP-a. Osim toga inozemni dug Hrvatske također je visok“, pojašnjava Novotny. On je iznio svoj stav o nužnom ulasku Hrvatske u eurozonu, zbog visokih kamatnih stopa po kojima se Hrvatska sada zadužuje. „Izlazak iz krize bit će brži provede li se reorganizacija teritorijalnog ustroja Hrvatske –  reforme u javnom sektoru, fiskalne reforme, nastavak privatizacije državnih poduzeća te jačanje privatnog sektora, posebno malog i srednjeg poduzetništva pod utjecajem subvencija iz Europske unije“, smatra Novotny.

Pad broja obrta i porast broja poduzetnika

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić osvrnuo se na stanje u gospodarstvu Zagrebačke županije u kojoj je vidljiv pad broja obrta u 2012. godini kada je bilo registrirano 5735 obrta, što je za 1696 manje u odnosu na 2008. godinu kada je započela ekonomska kriza. „Vidljiv je porast broja poduzetnika i sada ih je 6047, a 2008. godine ih je bilo 5321. Nažalost bilježimo i pad broja zaposlenih u odnosu na 2008. godinu“, iznio je statističke podatke Fašaić. Osim negativnih statistika, Fašaić je iznio i pozitivne primjere poduzetnika iz Zagrebačke žuapnije, koji su u 2012. godini imali najveći ukupni prihod. Tako su se među prvih 10 našli Lidl Hrvatska d.o.o., Pik Vrbovec-mesna industrija d.d., Medical intertrade d.o.o., P.Z.Auto do.o., AutoZubak d.o.o., Agrofructus d.o.o., Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Strojopromet-Zagreb d.o.o., Radin grafika d.o.o. i Fliba d.o.o.

Fašaić je predstavio programe i mjere za poticanje razvoja gospodarstva u Županiji za 2014. godinu. Tako se planiraju bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima u iznosu od 18 milijuna kuna. Posebni poticaji dati će se u izgradnji poduzetničke infrastrukture, u edukaciji poduzetnika i obrtnika, u turizmu te u energetici. Pročelnik je predstavio i novoosnovani Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju koji je započeo s radom 1. siječnja 2014. godine.

Jedan od ciljeva je i samozapošljavanje

Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo predstavila je najvažnije smjernice za razvoj tog područja u 2014. godini. Naglasila je kako čak 99 posto poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva  te kako je UN proglasio 2014. godinu Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). „Županija želi kroz potpore u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu potaknuti proizvodnju kvalitetne hrane, povećati asortiman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pojačati atraktivnost ruralnih prostora, očuvati kultrune i tradicijske vrijednosti te bioraznolikost, ali i povećati samozapošljavanje. Ovo posljednje je moguće ostvariti tako da će se razvijati subjekti koji će biti nositelji gospodarskog razvoja u lokalnoj sredini“, objasnila je Županac.

Moguć i referendum

Nakon početnih izlaganja uslijedila je rasprava na početku koje je voditelj susreta Togonal upitao župana Kožića što će biti s najavom Ministarstva poljoprivrede o reformama vodokomunalnog sektora u kojem će doći do okrupnjavanja pružatelja usluga u tom području. „Nadam se da do toga neće doći. Mi trenutačno imamo jasan stav po tom pitanju i nadam se da nećemo morati raspisati referendum za to pitanje“, objasnio je Kožić.

Togonal je pitao zamjenika župana Zagrebačke županije, Rudolfa Vujevića da li Županija ima riješenje za problem s poplavama u Čičkoj Poljani. „Od Hrvatskih voda ćemo tražiti detaljnu analizu stanja. Ljudima koji žive u takvim područjima je teško i taj se problem mora riješiti“, pojasnio je Vujević.

V. Vukoje

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni