Uspjeh Daske u Edinburghu – četiri zvjezdice za “potragu za zvijezdom besmislicom”

Uspjeh Daske u Edinburghu – četiri zvjezdice za “potragu za zvijezdom besmislicom”

Spušten je zastor na najvećem svjetskom umjetničkom festivalu, Edinburgh Fringe Festivalu. Od 5.-29. kolovoza na 294 mjesta prikazano je 3.269 različitih predstava/događanja izvedenih ukupno 50.266 puta. Osim brojne publike na besplatnim događanjima, prodano je dva milijuna četiri stotine sedamdeset pet tisuća i sto četrdeset tri ulaznice (2,475.143).

Stoga još više veseli ponovni uspjeh sisačkog Kazališta Daska, koje se nakon 16 godina ponovno (ukupno osmi puta) predstavilo na ovom festivalu. Predstavu “Društvo ubijenih umjetnika” prema tekstu Aleksandra Vvedenskoga “Izvjesna količina razgovora”, kritičar Niki Boyle svrstao je među najuspješnija ostvarenja festivala ocijenivši je u uglednom Scotsmanu sa četiri zvjezdice. (Izvod iz kritike:“Zabavit će vas djetinje razigrano vrludanje nesputanog uma… Na kraju se osjeća nešto…možda blisko spokoju…”)

Uslijedili su i pozivi Daski za ponovni nastup sljedeće godine, kada se obilježava 70 godina ovog izuzetnog festivala, zatim za gostovanje u Londonu uz kraću turneju u Velikoj Britaniji te gostovanja u Austriji. Nakon praizvedbe na pulskom PUF-u, autori predstave, ujedno i izvođači, Nebojša Borojević, Vilim Matula i Sreten Mokrović prikazat će uskoro svoje ostvarenje u sisačkom Daskalištu i na Sceni Ribnjak u Zagrebu. (zgm)