Uskrsna gostovanja Ansambla LADO

Uskrsna gostovanja Ansambla LADO

Ansambl LADO očekuje koncertima bogat travanj, kada započinje s uskrsnim gostovanjima. LADO će tako proslaviti Uskrs vokalno-instrumentalnim koncertima od kojih je prvi onaj na Uskrsni ponedjeljak,18. travnja u Crkvi svetog Blaža u Zagrebu s početkom u 20 sati.

Koncertni program nastavlja se u Rimu, u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom svetog Jeronima i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji. Nastupima će se ujedno svečano obilježiti 30. obljetnica uspostava diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Italije te međunarodnog priznanja Hrvatske. Koncerti će se održati 22. travnja 2022. u čuvenom rimskom konzervatoriju Conservatorio di Santa Cecilia i 23. travnja u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima.

Po povratku u Hrvatsku, održat će se koncert u Zagrebu, 27. travnja u Crkvi svetog Antuna Padovanskog te 28. travnja 2022. u Novskoj i 29. travnja u Slavonskom Brodu.

Uskrsni program prilika je da Ansambl napokon pred publikom izvede album Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke, koji je dobitnik ovogodišnjeg Porina u kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe. Album je izdan tijekom pandemijske 2021. godine te, osim što je proglašen najboljim folklornim albumom, ujedno predstavlja i prvi album uskrsne tematike u tradiciji ansambla dugoj preko 70 godina.

Album donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva. Za potrebe koncertnih izvedbi, program je dodatno obogaćen napjevima iz Strizivojne i Slunja te stavkom „Dika Bogu“ iz Liturgijske kantate Tomislava Uhlika.

Ovo je sveukupno 34. album Ansambla LADO, a nastao je u suradnji umjetničkog voditelja Ansambla, Krunoslava Šokca i MAST Produkcije. Povodom izlaska albuma, Šokac je istaknuo: „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, album je poseban i po tome što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar,zbog pandemijskih okolnosti sudjelovao tek manji dio ansambla, a radi se o zboru kojeg je činilo 16 umjetnika“.

 Video: https://youtu.be/KJusM7aOGWk

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni