Uskoro počinje testiranje 3D rentgenskog aparata u boji

Uskoro počinje testiranje 3D rentgenskog aparata u boji

(Foto: Mars Bioimaging)

Nova tehnologija prikuplja više nijansiranih podataka s različitih vrsta tkiva

Poznato je koliko su rendgenski snimci korisni za snimanje kostiju, ali dvodimenzionalne crno-bijele snimke su ograničavajuće. Ali tvrtka Mars Bioimaging (MBI) sa sjedištem u Novom Zelandu razvila je skener velike razlučivosti, koji rentgenskim snimkama dodaje boju i treću dimenziju. Napravljena je studija izvedivosti stroja koji uskoro ide na veće međunarodno ispitivanje, a koji će omogućiti bolju dijagnostiku.

U tradicionalnom CT snimanju X-zrake zrače kroz ciljano područje tijela. Gušća tkiva poput kostiju lakše upijaju zračenje, a istodobno lakše prolazi kroz mekša tkiva. Krajnji rezultat je ona dobro na poznata crno-bijela slika s visokim kontrastom.

Nova tehnologija prikuplja više nijansiranih podataka s različitih vrsta tkiva. Zahvaljujući tome se sastav i gustoća mogu točnije odrediti.

Nakon što novi skener prikupi podatke provodi ih kroz specijalizirane algoritme kako bi ih pretvorio u 3D model. Specifične gustoće dodjeljuju se različitim bojama, tako da kosti izgledaju bijele, mišići su crvene boje, masti žute, a implantati mogu biti plave ili zelene boje.

Modeli omogućuju liječnicima ne samo da preciznije dijagnosticiraju lomove kostiju ili ozlijede već i da preciznije prate njihovo zarastanje tijekom vremena. 3D skener je čak dovoljno osjetljiv da snimi i krvne žile bez da se pacijentu daju uobičajena kontrastna sredstava.

Srce ovog uređaja je čip Medipix3 koji je izvorno razvijen u CERN-u, kako bi pomogao praćenju čestica proizvedenih u Velikom hadronskom sudaraču. Nakon desetljeća razvoja medicinskog 3D skenera, MBI je njime 2018. godine napravio prve snimke ljudskog tijela.

Tvrtka j u međuvremenu unaprijedila skener prilagodivši ga u kompaktnu opremu koja je gotovo spremna za bolnicu. Dimenzije stroja službeno nazvanog Mars Microlab 5X120 su 1,4 x  0,75 x 1 m. Osmišljen je posebno za skeniranje ruku i zapešća pacijenata.

Glavni liječnik MBI-ja Anthony Butler tvrdi da ovaj uređaj doprinosi velik napredak u dijagnostici, pogotovo kod sitnih prijeloma koji ne zarastaju ispravno.

Daljnja ispitivanja na ljudima započet će početkom 2021. godine u klinikama u Novom Zelandu i u Europi. Nakon toga, u MBI-ju smatraju da skeneri mogli ići u kliničku upotrebu u sljedećih godinu dana, ako ih odobre nadležna regulatorna tijela.

Pripremio: Boris Jagačić

(Izvori: MBI, CERN)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni