Uskoro online prijavljivanje korupcije

Predsjednica Antikorupcijskog vijeća Gradske skupštine najavila je da će građani o aktivnostima rada Vijeća uskoro biti informirani putem web stranice, na kojoj će moći prijaviti slučajeve korupcije

Na 2. sjednici Antikorupcijskog vijeća Gradske skupštine održanoj u ponedjeljak jednoglasno je usvojen prijedlog plana aktivnosti Vijeća  uz pripremljenu podlogu za raspravu o Programu za suzbijanje korupcije u Gradu Zagrebu za razdoblje 2013. – 2016. Predsjednica Vijeća Danira Bilić (HDZ) najavila je da će građani o aktivnostima rada Vijeća uskoro biti informirani putem web stranice, na kojoj će moći prijaviti slučajeve korupcije.

Član Vijeća Jurica Meić (SDP) ukazao je kako Vijeće ne raspolaže s dovoljnom količinom ulaznih podataka bez kojih ono neće moći učinkovito djelovati. Predložio je da se od Gradskog kontrolnog ureda zatraže statistike s primjedbama i prijavama građana kako bi se ustanovilo gdje je i u kojim situacijama korupcija najzastupljenija. Također i da se prikupe podaci o korupciji od Policijske uprave zagrebačke, Državnog odvjetništvaRepublike Hrvatske, Transparency Internationala i Povjerenstva za održivi razvoj.

Napomenuo je kako građani ne vole prijavljivati korupciju osobno, službeniku u Gradskom poglavarstvu jer im to stvara nelagodu.

Alen Ostojić (HSLS) zamjerio je što prvoj, osnivačkoj sjednici Vijeća nisu prisustvovali ni gradonačelnik ni predsjednik Skupštine, premda u javnosti govore kako se zalažu za borbu protiv korupcije. Poručio je kako ne bi bilo dobro da rad i djelovanje Antikorupcijskog vijeća ostanu na deklarativnoj razini te je potrebno napraviti provedbeni akcijski plan.

Na sjednici su usvojeni prijedlozi članova Vijeća te će oni do 5. ožujka moći i dalje davati svoje primjedbe i prijedloge na Prijedlog Plana aktivnosti vezan uz Programu za suzbijanje korupcije u Gradu Zagrebu. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni